To mimo jiné potvrdila v samém závěru sledovaného období kontrola stánků na street food festivalu v přírodním divadle na Konopišti, kde se konala akce Dobré jídlo světa. Hygienici zde zkontrolovali 11 stánků s rozmanitým sortimentem, přičemž závažné hygienické závady neodhalili. Prověřovali přitom leccos: od skladování surovin (včetně jejich původu a data použitelnosti) a podmínek přípravy pokrmů i jejich prodeje přes způsobilost personálu až po dostupnost informací o přítomnosti alergenů.
Podobné nedostatky se opakují
Celkově hygienici od počátku roku do konce května provedli 950 kontrol provozoven stravovacích služeb. Největší podíl měly vyvařující restaurace s 331 kontrolami; prověřovali ale i 153 podniků, kde se nevaří (například barů, kaváren, lahůdkářství), 215 jídelen závodního stravování či 109 stravovacích provozů v zařízeních zdravotních a sociálních služeb. Kontroly stánkařů se týkaly 56 pevných stánků a 31 mobilních.

Jedna provozovna byla okamžitě uzavřena, počet pokynů k nápravným opatřením se vyšplhal na 51. Nejčastěji, v 19 případech, se jednalo o nařízení sanitace provozovny neboli důkladného úklidu; došlo ale také na sanitaci výrobníků zmrzliny či pozastavení výroby, na pozastavení výkonu činnosti či různé způsoby odstranění potravin – a to i včetně nucené likvidace. Součet pokut uložených za zjištěné nedostatky se vyšplhal na 538,6 tisíce korun.
Hlavní nedostatky se neustále opakují. Patří k nim chybějící označování rozpracovaných pokrmů a polotovarů, nevyhovující prostory a zanedbaný úklid. Častá pochybení se týkají také skladování potravin (a to jak z hlediska vhodného uložení, tak teplot), překročení data použitelnosti či minimální trvanlivosti, ochrany před kontaminací či nedostatků týkajících se informování o alergenech.
V laboratoři neuspěly hlavně zmrzliny
Hygienici také odebrali 193 vzorků pokrmů a potravin k laboratorním analýzám. Hned 78 z nich nevyhovělo. Propadly hlavně zmrzliny: ze 108 vzorků bylo nevyhovujících 60, když přítomnost bakterií ukázala na nesprávné nebo na nedostatečné mytí výrobníků a dalšího vybavení. „V případech nevyhovujících výsledků odběrů zmrzlin byla nařízena sanitace strojů pro výrobu točené zmrzliny, případně pozastavení výroby do předložení vyhovujícího laboratorního výsledku,“ uvedla Dana Šalamunová z krajské hygienické stanice.