Všechny pohlednice jsou z bohatých sbírek muzea. Pocházejí většinou z první poloviny dvacátého století. Nejstarší mezi nimi jsou ještě dopisnice z přelomu 19. a 20. století. Už tehdy pohlednice podléhaly jistému vkusu a najdete na nich oblíbené náměty. Například fotografie zasněžené krajiny, tří králů, ozdobeného stromečku, adventních a vánočních zvyků a hlavně dětí.

Určitě vám budou povědomé obrázky Marie Fischerové - Kvěchové. Autorka malovala hlavně děti. Její obrázky jste mohli vidět také například na dřevěných skládacích kostkách nebo na dětských kapesnících. Samostatnou a rozsáhlou kapitolou jsou pohlednice s obrázky malíře Josefa Lady.

Historie pohlednic

Autorky výstavy nezapomněly ani na historii pohlednic. První pohlednice se podobaly až do roku 1905 korespondenčním lístkům. Celá rubová strana byla určena pro adresu. Navrch kromě vyobrazení bylo místo pro krátkou zprávu adresátovi. Rozvojem reprodukční techniky se rozšířily také pohlednice. Vydávaly se kovové potažené mědí nebo jako válečky do hracích strojků.

Na přelomu 19. a 20. století nesly pohlednice bohatá témata, například kromě zeměpisných tu byly žánrové, s vojenskou tématikou, nebo jako zprávy z událostí odhalovávání pomníku, pokládání základního kamene nebo z výstav. Objevovala se na nich i technika, sport a podobně. Pohlednice lidé začínají také sbírat. Po první světové válce zájem o ně zčásti upadal, protože se rozšířila amatérská fotografie.

Čtěte také: Britský chlapec nemocný rakovinou dostal desítky tisíc pohledů