„S Jaroslavem Svěceným se potkáváme v budově Českého rozhlasu, byl jsem i na jeho vystoupení a doslova mně učaroval," líčí sled událostí Pavel Petr.

„Pak už byl jen kousek k tomu ho oslovit a požádat, aby na křtu zahrál jednu ze svých skladeb. V jeho nabitém kalendáři se podařilo najít volný termín a tomu jsem moc rád všechno přizpůsobil," doplnil.

Pohádky z kolejí od spisovatele Pavla Petra ilustroval Janis Mahbouli.Zdroj: DENÍK/Jiří Macek

Jaroslav Svěcený má 
k pohádkám vřelý vztah. Fungují u něj prakticky od dětství. „Miloval jsem Staré pověsti české. Ty a podobné věci u mě vytvářely vztah ke kultuře. Některé knížky jsem mohl recitovat z paměti," řekl houslista.

„Pohádky mi četla babička a také maminka. Už se těším, až já budu vypravovat pohádky svému vnukovi. Zatím je malý, má přes rok. Teď spolu žvatláme úplně jinak, je to naše specifická řeč. Až ale o trošku vyroste, tak mu ty pohádky budu číst. Pohádky jsou obecně součástí mého života," uvedl.

Jaroslav Svěcený má dvě dcery a ty si také mohly pohádek užívat. „Upřímně řečeno, byl jsem tak trošičku ve stylu Jana Lucemburského v podání Miloše Kopeckého. Ten říká, že se výchově věnoval jen namátkově. Byl jsem hodně po zájezdech, a tak pohádky víc četla moje manželka. Občas jsem se ale také přidal," sdělil Svěcený.

Blízký vztah k vlakům

Ani k vlakům nemá muž, který v posledních týdnech koncertoval v Las Vegas, daleko. Vyrůstal v Hradci Králové nedaleko vlakové zastávky. „Jako malý kluk jsem jezdil na tříkolce dívat se na vlaky. Jednou jsem na ně tak zíral, až jsem z ní spadl do příkopu a zlomil si ruku. Jako pětiletý jsem ji měl pár týdnů v sádře," zavzpomínal Jaroslav Svěcený.

Vlaky, to je ale úžasné téma. Hlavně historická záležitost. Mé dětství je spojené s parními lokomotivami. Tehdy se skutečně podle vlaků mohly řídit hodinky. Přesně jsem věděl, kdy který vlak jede. Navíc 
v Hradci Králové je rovina. Vídal jsem tam proto ty nejdelší možné vlaky a bavili jsme se tím, že jsme počítali, kolik mají vozů," dodal.

Čtěte také: Bývalý nádražák, nyní rozhlasový sporťák, vydává další knihu pohádek