Je z nich zřejmé, že opravdu stačilo pár sekund k tomu, aby idyla vzala zasvé. Obyčejně se obce na internetu rády pochlubí tím, jak se u nich žije pěkně – tohle ale muselo „ven“, i když šlo o momenty ošklivé. Téměř bez varování se přihnal vichr, který stánkařům rozházel zboží připravované k prodeji a zdevastoval i jejich stánky – a nebesa se otevřela, aby tu spoušť prolila kvanty vody.

Palác Broadway v Praze po rekonstrukci v roce 2014.
Palác Broadway znovu zamířil do aukce, vyvolávací cena přesáhla miliardu korun

Něco podobného je v obci jevem nevídaným, řekl Deníku druhý místostarosta Ivan Král (Naše Horoměřice). „Je mi šedesát – a nikdy jsem neviděl, že by se něco takového přihnalo během pěti minut,“ konstatoval. Připomněl, že během neočekávané průtrže mračen živly nejen zničily stánky a zmařily program, ale také odnesly kus střechy zámečku či „statku“, kde se akce konala.

Pouťový program tam nabízel občerstvení, hudbu, vystoupení kouzelníka, komentovanou prohlídku kaple i atrakce pro děti: skákací hrad či malování na obličej. Hned z kraje se však tentokrát příroda vyjádřila nesouhlasně. „Naštěstí se vše obešlo bez zranění. Obec řeší škody s pojišťovnou,“ uvedla obec.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.

Jestliže místostarosta Král hovoří o „tornádu nebo něčem podobném“, není vlastně příliš daleko od pravdy. Zřejmě by se mohlo jednat o meteorologický jev zvaný downburst, který lze hodně laicky přiblížit jako sestupný proud masy studeného vzduchu zchlazeného deštěm, přičemž po dosažení zemského povrchu se proudění šíří od středu všemi směry.