I když se často hovoří o „dětské nemoci“, dospělí mají mezi středočeskými pacienty převahu: na infekčních odděleních nemocnic jich bylo hospitalizováno rovných 40. Ani dalším věkovým skupinám se však spalničky nevyhnuly: onemocnělo pět miminek ve věku do jednoho roku, tři děti mezi jedním a čtyřmi roky, dvě v intervalu od pěti do devíti let, pět mezi deseti a patnácti i dva mladiství.

V souvislosti s novým případem nařídili hygienici karanténní opatření 20 lidem, kteří byli s nemocným v kontaktu během inkubační doby. Jedná se o třítýdenní izolaci plus povinné vyšetření hladiny protilátek v krvi s případným očkováním. Šest z těchto nově izolovaných pacientů muselo zůstat doma na nemocenské.

Ilustrační snímek.
Voda ke koupání zůstává fajn, v Rakovníku se zlepšila

Od začátku roku uložili středočeští hygienici karanténní opatření celkem 355 lidem; nemocenskou z nich dostalo 272. Ostatní ji nepotřebovali buď kvůli tomu, že do zaměstnání nechodí (nejčastěji vzhledem k věku), nebo mají práci, kterou je možné vykonávat z domova. V souvislosti s tím, že byli v kontaktu s nemocnými z jiných krajů, se karanténní opatření ve středních Čechách vztahují ještě na 118 dalších lidí; z nich zůstalo na nemocenské 76.

Onemocnění spalničkami ve středních Čechách v roce 2019
- Praha-západ 11
- Praha-východ 11
- Mladoboleslavsko 10
- Nymbursko 6
- Příbramsko 5
- Kladensko 4
- Mělnicko 4
- Kolínsko 3
- Rakovnicko 3
- Prozatím bez hlášených onemocnění: Benešovsko, Berounsko a Kutnohorsko

Zdroj: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje; údaje k 29. kalendářnímu týdnu

Na vrchu Velký Blaník.
Sedlají blaničtí rytíři koně? Vydejte se na legendami opředený vrch
Dopravní nehoda v ulici Leoše Janáčka v Kladně.
Na sídlišti v Kladně se srazilo osobní auto s motorkou