Ty se však s příchodem skutečného chřipkového období mohou značně zašmodrchat. A prolnout.

„Krajská hygienická stanice Středočeského kraje bude tradičně vždy každý pátek přinášet aktuální informace o výskytu tohoto onemocnění v kraji,“ slibuje ke sledování akutních respiračních infekcí včetně chřipky ředitelka protiepidemického odboru středočeské hygienické stanice Lilian Rumlová. S tím, že s příchodem podzimního sychravého počasí sezona zvýšeného výskytu těchto chorob už nastala; jako každoročně.

Středočeští záchranáři v době koronaviru.
Lidé s koronavirem chtějí do nemocnice. I když to nepotřebují

Letošní čísla však mohou být ve srovnání s předchozími roky poněkud zkreslená, připustila pro Deník mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová. Potvrdila, že zdrojem dat jsou v tomto případě pro hygieniky výhradně hlášení o pacientech zasílaná praktickými lékaři a pediatry – a v té souvislosti se nabízejí dvě zásadní otázky. První je, kolik lidí za nynější situace zamíří s rýmou a kašlem do ordinace (nebudou se v době, kdy běžný život je kvůli koronaviru stejně prakticky „vypnutý“, raději kurýrovat doma a k doktorovi nepůjdou, aby snad v čekárně nechytili ještě nějaký ten covid?) – a druhou otázkou je, kolik praktiků, nyní vytížených víc než obvykle, si najde čas na pravidelné posílání týdenních hlášení.

I tak chce krajská hygienická stanice na svém webu khsstc.cz nově zavést graficky názorný přehled o vývoji situace. Podobu by měl mít zhruba srovnatelnou s prezentací dat postihujících postup koronaviru, který se na webu krajské hygieny objevil už na jaře. „Takový přehled může nabídnout i zajímavé srovnání,“ míní Šalamunová.