Právě na přerovský skanzen navazují krajské plány se zámeckým areálem. Předběžně se počítá s tím, že pokud kraj tento objekt získá, mohla by tam vniknout expozice přibližující minulost Polabí a představující pozoruhodnou osobnost habsburského rodu: Ludvíka Salvátora Toskánského, který se právě v Přerově významně zasloužil o vnik předchůdce dnešního skanzenu. Šlo o vůbec první „muzeum v přírodě“ ve střední Evropě.

Současným vlastníkem renesančního zámku je Český rozhlas – nicméně objekt nevyužívá. Na konci března, kdy vláda vyrazila na výjezdní zasedání do středních Čech, se o vizích budoucnosti vedly debaty přímo na místě i za účasti premiéra Andreje Babiše (ANO), jeho stranické kolegyně hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové a generálního ředitele rozhlasu Reného Zavorala. Ten tehdy uvedl, že i nynější držitel má zájem na tom, aby zámek našel vlastníka, který se postará o opravu a smysluplné využití – přičemž nic nenamítá proti tomu, aby se jím stal právě kraj.

Ilustrační foto.
Záchytka v Kolíně skončí. V kraji zůstanou jen dvě

Prostor pro další jednání se tedy zdál otevřený – a užuž se zdálo, že bude možno spřádat plány na budoucí spolupráci mezi krajem, veřejnoprávním rozhlasem a nedalekým městem Lysá nad Labem na pořádání kulturních akcí, které se stanou novým lákadlem atraktivní turistické oblastí. Podle hejtmanky se díky blízkosti zámku a skanzenu přímo nabízí možnost přibližovat zde minulost „pohledem do zámku a podzámčí“.

Za šest měsíců, které od té doby uplynuly, se však tyhle vize realitě nepřiblížily; prozatím zůstalo jen u rozmáchlých gest. Vyřešit převedení zámku do majetku kraje se podle Horčičkových slov dosud nepodařilo. „K zásadnímu posunu zatím nedošlo,“ konstatoval radní.

Zámek Hořovice
Milovníci památek mohou ušetřit na vstupném