Hejtmanství má podle Peckové po návštěvě vlády na Ukrajině informace o poškozené infrastruktuře v některých městech, některé oblasti budou mít problém s dodávkami vody a vytápěním. "Jsme už upozorňováni na to, že může nastat druhá migrační vlna, samozřejmě to bude přímo úměrně souviset s počasím a samozřejmě i s bezpečnostní situací na Ukrajině," uvedla Pecková.

Ilustrační foto.
Školy ve finanční pasti? Některé už dluží za energie. S placením pomůže kraj

Připomněla, že se v regionu zaregistrovalo téměř 61.000 ukrajinských uprchlíků, což je druhý nejvyšší počet po Praze. Nejdříve v regionu fungovala tři velká krajská asistenční centra pomoci, nyní se běženci mohou zaregistrovat na pěti regionálních pracovištích cizinecké policie a odboru azylové a migrační politiky v Kutné Hoře, Benešově, Mladé Boleslavi, Příbrami a v Kladně.

Podle Peckové je to model, který zátěž rovnoměrně rozptyluje po celém regionu. "Takže buď zintenzivníme a přidáme lidi do tohoto modelu, nebo kdyby uprchlická krize byla opravdu intenzivní, tak bychom se třeba vrátili k nějakému koncentrovanému asistenčnímu centru," dodala hejtmanka.

Nových uprchlíků je méně

V poslední době se podle ní počty nových uprchlíků snížily. Zatímco v létě jich bylo kolem 1600 měsíčně, nyní je to kolem 1200. Těch, kteří zároveň hledají ubytování, je ale výrazně méně. Kolik běženců se již vrátilo na Ukrajinu, hejtmanství neví. Pecková předpokládá, že 30 procent ze všech registrovaných uprchlíků už ve Středočeském kraji není.

Nedostatek kapacit v základních školách podle hejtmanky vůbec nesouvisí s ukrajinskými dětmi, protože ty je možné vyučovat v jiných zařízeních, než je škola, jako jsou kulturní sály, knihovny, spolkové domy a podobně. "Což u českých dětí v klasickém vzdělávacím systému není možné," dodala.

Nemocné dítě - Ilustrační foto
Covid se zdá být na ústupu, o slovo se hlásí chřipka. Nemocné jsou hlavně děti

Nynější koalice STAN, ODS, Pirátů a Spojenců podle Peckové funguje dobře a podařilo se jí zvládnout nejen uprchlickou krizi, ale i covidovou pandemii. Hejtmanka na výroční tiskové konferenci také uvedla, že kraj nadále podporuje malé a střední firmy, pěstounství a programy pro děti z dětských domovů nebo složky Integrovaného záchranného systému. Pokračuje i v digitalizaci, což je podle ní patrné například ve využití středočeského platebního portálu, do nějž je zapojeno 400 subjektů.