Panenky ušité podle jednotného střihu a vyzdobené podle fantazie svého tvůrce senioři vyráběli pro české zastoupení UNICEF; Dětského fondu Organizace spojených národů. Budou nabídnuty k symbolické adopci – čili k prodeji, z jehož výtěžku se hradí očkovací programy pro děti ze zemí třetího světa: ochrana proti spalničkám, záškrtu, černému kašli, tetanu, tuberkulóze a dětské obrně.

Motto kampaně zní Adoptuj panenku a zachráníš dítě – cena za jedno dílo 600 Kč totiž odpovídá průměrným nákladům na očkování jednoho dítěte (nejnákladnější bývá v nejchudších oblastech na Zemi doprava, udržení vakcín ve správná teplotě – a v některých státech či regionech také zajištění bezpečnosti očkovacích týmů. Vzhledem ke spolupráci hejtmanství s českým výborem UNICEF se ve středních Čechách zapojují také žáci, učni a studenti – a panenkovská miss má rovněž svou juniorskou kategorii.

Nyní byla uzavřena seniorská soutěž. Účastníky hlasování na facebooku českého UNICEF nejvíce oslovila Amálka, která se zrodila pod rukama Milady Kutílkové z domova seniorů Barbora v Kutné Hoře. Obdržela 365 hlasů. Krásné 334 hlasy získala na druhém místě Babička Marešová vytvořená Karlem Marešem rovněž z Kutnohorska; ze seniorského domova v Čáslavi.

Odtud se na cestu do své nové rodiny vydala i panenka na bronzové příčce pojmenovaná Andělka Strážná, jejíž autorkou je Daniela Horká. Celkem se do soutěže zapojilo 69 ručně vyrobených originálních panenek, které dorazily z celkem 23 míst; často právě z domovů pro seniory.

Vánoční trhy. Ilustrační foto.
Vánoční atmosféra všech barev, tvarů, chutí, vůní i melodií. A zážitků!

„Panenky jsou skutečně nádherné,“ zhodnotila zaslaná díla středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). „Generace dnešních seniorů je pro většinu mladších ročníků se svou zručností nedostižná“ zopakovala nad hotovými díly myšlenku, s níž přišla už při vyhlašování soutěže.

Hejtmanka složila poklonu všem soutěžícím a gratulovala těm neúspěšnějším – netají se však tím, jak ji dojal Marešovic tým na stříbrném postu. Obdivnými slovy se připojují v komentářích k internetové galerii i uživatelky facebooku. „Tato se mi líbí,“ připsala k Babičce Marešové Markéta Vaculová. „Tak ten je šikovný,“ reaguje zase Lenka Matoušková na dovednost autora.

Tvůrci Babičky Marešové Karlu Marešovi je 76 let. A při výrobě panenky se rozhodně nepustil do činností, které by mu byly neznámé. Tvořivé aktivity má v oblibě; rád vyšívá a háčkuje. A velkou radost mu udělá, když svým výrobkem může potěšit druhé. O paní Daniele, díky jejímuž nápadu i hbitosti rukou se zrodila Andělka Strážná, v domově prozradili, že je jí 91 let. Ráda čte, věnuje se výtvarné činnosti – a s oblibou tráví čas na zahradě domova u jezírka.

Akutní respirační infekce ve Středočeském kraji 49. týden
Dýchacích onemocnění v kraji ubylo. Někde je to však naopak