Předchozí
1 z 14
Další

Petra Pecková (STAN), hejtmanka Středočeského kraje

Petra Pecková (STAN), hejtmanka Středočeského krajePetra Pecková (STAN), hejtmanka Středočeského krajeZdroj: Deník/Milan Holakovský

Já jsem strašně ráda za volební účast, která je ve středních Čechách nad průměrem republiky. Jsem ráda i za výsledek: Petr Pavel získal v našem kraji výrazně více hlasů, i když máme oblasti, kde má podporu Andrej Babiš: Rakovnicko, Benešovsko, Kutnohorsko. Naopak v okolí Prahy jasně zvítězil generál Pavel. Kdyby se rozhodovalo jen u nás v Mnichovicích, stal by se prezidentem hned v prvním kole: získal 51,05 procenta. U nás jsme mu dali hlas všichni – poprvé šla volit i dcera – a to bez toho, že bych je nějak zvlášť ovlivňovala; smýšlejí podobně. Na mojí podpoře se nic nemění ani pro druhé kolo.

Lucie Cirkva Chocholová (Piráti), předsedkyně krajského sdružení

Lucie Cirkva Chocholová (Piráti), předsedkyně krajského sdruženíLucie Cirkva Chocholová (Piráti), předsedkyně krajského sdruženíZdroj: Deník/Milan Holakovský

Potěšila mě vysoká volební účast, která ukazuje, že přímá volba je pro občany atraktivní. O to víc mě zklamaly zprávy z Kladna, kde současně probíhalo referendum o hazardu – a k němu členové volebních komisí nevydávaly hlasovací lístky automaticky a ani o ní voliče neinformovaly, čímž podle mě zasahovaly do demokratického průběhu. Pro druhé kolo doporučuji podpořit kandidáta, pro kterého jsou zásadní svoboda a jednání v duchu demokratických principů. A z těch dvou postupujících je to pro mě spíše Petr Pavel.

Petr Procházka, pořadatel kulturních akcí, Nymburk

Petr Procházka, pořadatel kulturních akcíPetr Procházka, pořadatel kulturních akcíZdroj: Deník/Miroslav S. Jilemnický

Překvapily mě dvě věci. Jednak vysoká volební účast, vlastně historicky nejvyšší. A za druhé neúspěch Danuše Nerudové. Což je vlastně i odpověď na dotaz, co mě překvapilo příjemně, to je ta vysoká volební účast. A naopak nepříjemně nízký zisk jediné kandidátky. Ve druhém kole budu jednoznačně volit generála Petra Pavla. Ostatně stejně jako v prvním kole.

Milan Kounovský, karikaturista, Rakovník  

Milan Kounovský, karikaturista, Rakovník.Milan Kounovský, karikaturista, Rakovník.Zdroj: Deník/Josef Rod

Nestihl jsem průběh sčítání voleb sledovat, protože jsem byl s vnukem na fotbale a pak až z rádia jsem slyšel těsně před koncem sečtení výsledky. Hodně mě překvapilo, že jak Babiš, tak Pavel získali o více než polovinu hlasů více než Danuše Nerudová, kterou jsem sám volil.

Zklamaný jsem z toho, že nepostoupila Danuše. Přál jsem si ji v druhém kole. Myslím si, že jako žena by umírnila politickou scénu než Babiš a generál. Bylo by to takové více na klídek. Ale zase můžu říci, že ženské se kreslí blbě, pořád tam chtějí být krásné. Tito dva se mi budou kreslit mnohem lépe, Babiše už mám naučeného, toho jsem kreslil snad milionkrát, Pavla také párkrát, ten je výrazný. To je jediné plus voleb. (smích)

Ve druhém kole budu volit generála, snad každého bych volil raději než Babiše. Vadí mi, jak se chová, jakou má minulost, zkrátka vše. 

Bedřich Marjanko, historik a novinář

Bedřich Marjanko, historik a novinářBedřich Marjanko, historik a novinářZdroj: Deník/Alena Hedvíková

Výsledek je očekávaný, i když jsem doufal v dramatičtější průběh, který by umožnila větší podpora Danuše Nerudové. V příštím kole budu volit změnu, kterou by měl přinést kandidát Petr Pavel.

Každopádně je třeba doufat, že ať již vyhraje ta, či ona strana, dojde k očekávanému respektování oponentů, pokory před zákony a ústavou, a že hlavním motivem nového prezidenta bude spojování zoufale rozděleného národa.

Václav Švenda (TOP 09), předseda krajské organizace

Václav Švenda (TOP 09), předseda krajské organizaceVáclav Švenda (TOP 09), předseda krajské organizaceZdroj: Deník/Milan Holakovský

Výsledek prvního kola pro pro mě není překvapením; očekával jsem, že do druhého kola postoupí tito dva kandidáti. Velmi příjemně mě překvapila vysoká volební účast: je vidět, že lidi volba prezidenta zajímá. Jsem zvědavý, jestli ve druhém kole opět dojde k nárůstu volební účasti. Přijít ve druhém kole bude ještě důležitější: máme možnost vybrat si prezidenta, který bude svůj mandát vykonávat důstojně a nepopulisticky. Pro mě je jím Petr Pavel, proto také doporučuji jeho volbu.

Jan Skopeček (ODS), předseda regionálního sdružení

Jan Skopeček (ODS), předseda regionálního sdruženíJan Skopeček (ODS), předseda regionálního sdruženíZdroj: Deník/Milan Holakovský

Výsledek prvního kola s vítězstvím Petra Pavla je očekávaný, příjemně mě překvapila volební účast a to, že tolik občanů má zájem rozhodovat o volbě prezidenta. Rád bych ale zdůraznil, že za 14 dnů začínáme od nuly a je třeba přijít opět. První kolo má pro mě tři poražené: Danuši Nerudovou, kandidáta za SPD Baštu a agentury předpovídající volební preference, které nebyly příliš přesné. Jestliže jsem poslancem vládní koalice, je, myslím, jasné, komu dám hlas ve druhém kole. A řekl bych, že doporučení, jak volit, lidé ani nepotřebují.

Michael Kašpar (STAN), místopředseda pověřený řízením krajské organizace

Michael Kašpar (STAN), místopředseda pověřený řízením krajské organizaceMichael Kašpar (STAN), místopředseda pověřený řízením krajské organizaceZdroj: Deník/Milan Holakovský

Překvapením nejen pro mě byly výrazné rozdíly mezi prvními třemi kandidáty, když i průzkumy, které se v jejich pořadí trefily, naznačovaly, že výsledky budou těsnější. Jsme rádi, že ve středních Čechách s výrazným náskokem uspěl demokratický kandidát nominovaný lidmi. Ve druhém kole je pak ještě kandidát stranický. My určitě budeme podporovat demokratického kandidáta Petra Pavla.

Vladimír Rišlink, ředitel Regionálního muzea Kolín

Vladimír RišlinkVladimír RišlinkZdroj: archiv respondenta

Výsledek prezidentských voleb mě nepřekvapil. Očekával jsem, že to takhle dopadne. Vyjadřuje to celkovou situaci ve společnosti. Veškeré volby posledních let ukazují, že společnost je rozdělená na dvě skupiny.

Lukáš Rudolfský, ředitel Vinných sklepů Kutná Hora

Lukáš Rudolfský, ředitel Vinných sklepů Kutná Hora.Lukáš Rudolfský, ředitel Vinných sklepů Kutná Hora.Zdroj: Deník/Hana Pilcová

Výsledek prvního kola dopadl podle volebních preferencí. Trochu mě mrzí, že dostala tak málo hlasů Danuše Nerudová, čekal jsem, že budou Češi odvážnější a dají více hlasů ženě. Ve druhém kole dám s největší pravděpodobností hlas generálu Pavlovi.

Zdeněk Kuchyňka, ředitel Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně  

Zdeněk Kuchyňka.Zdeněk Kuchyňka.Zdroj: Deník/Jan Brabec

Překvapilo mě příjemně v prvním kole, že vyhrál generál Petr Pavel. Osobně nejsem zklamán, naopak jsem příjemně potěšen. Mrzí mě snad jen to, že se dál nedostal Pavel Fischer, protože by byl jistě také dobrým prezidentem. Například neúspěch u paní Danuše Nerudové mě nepřekvapil. Nejspíše jí uškodilo to, co se dělo za jejího vedení na Mendelově univerzitě, o čemž musela vědět. Není to záležitost před čtyřiceti lety, je to věc současná. Myslím si, že takový člověk by prezidentem být neměl, i když samozřejmě by bylo hezké, kdybychom měli prezidentku ženu. Já osobně budu ve druhém kole volit Petra Pavla. Podle mého názoru je to člověk, který může reprezentovat důstojně náš stát. Díky jeho působení v NATO je určitě natolik prověřenou osobou, že případné jeho pochybení v minulosti je už dávno odčiněno.

Adriena Gabrielová (ANO), předsedkyně krajské organizace

Adriena Gabrielová (ANO), předsedkyně krajské organizace.Adriena Gabrielová (ANO), předsedkyně krajské organizace.Zdroj: se svolením ANO

První kolo volby prezidenta dopadlo výborně – jak říkal Andrej Babiš v televizi, že je nadšený: dostal o více než půl milionu hlasů více než nutí ANO v posledních sněmovních volbách. Nyní jsme spokojeni a budeme pracovat na dalších čtrnácti dnech kampaně. V druhém kole, které je samozřejmě velmi důležité, pochopitelně doporučuji volit právě Andreje Babiše.

Jan Tvrdý (ČSSD), předseda krajské organizace

Jan Tvrdý (ČSSD), předseda krajské organizaceJan Tvrdý (ČSSD), předseda krajské organizaceZdroj: se svolením ČSSD

Samotný výsledek prvního kola mě nepřekvapil; myslím, že se dal vcelku očekávat. Zaskočilo mě, když jsem sledoval reakce lidí na sociálních sítích i jinde: jsou ochotni se pohádat a málem i poprat za člověka, kterého ani pořádně neznají a nevědí, jestli za to stojí. Míra nenávisti mě opravdu překvapila. Rozhodnutí ve druhém kole bych nechal na občanech. Nikoho doporučovat nebudu; nevidím tolik předností ani u jednoho z kandidátů. Kandidát doporučený naším předsednictvem [míněn je Josef Středula] odstoupil ještě před prvním kolem volby – a ani on neměl ve středních Čechách podporu celé základny; někteří to považovali za ztracený hlas.

Pavel Suchan, astronom, Astronomický ústav AV ČR

Pavel Suchan, popularizátor astronomie a místopředseda České astronomické společnosti, PrahaPavel Suchan, popularizátor astronomie a místopředseda České astronomické společnosti, PrahaZdroj: se svolením Pavla Suchana

Byť se můj kandidát do druhého kola nedostal, jsem s výsledkem spokojený. Nyní budu volit Petra Pavla a moc mě těší, že se do druhého kola dostal díky své korektnosti a slušnosti. Za důležitý považuji i fakt, že ho podpořili tři neúspěšní, ale přitom velmi kvalitní kandidáti.