Podle mělnického starosty Ctirada Mikeše už je sice hotový první návrh řešení, radnice ho ale zatím mezi lidi nepustí.

„Je to základní verze, kterou teď budou hodnotit tři odborné komise města, dopravní, životního prostředí a pro regeneraci. Až další variantu, která už bude zahrnovat jejich připomínky, předložíme zastupitelům a občanům," vysvětlil starosta, podle kterého bude mít veřejnost možnost vyjádřit se k vyhlídkám náměstí Karla IV. zřejmě v následujícím roce.

Ohyzdná Amerika, o níž místní politici mluví jako o vředu na tváři města, se řeší už skoro třicet let. Až teď ale padl verdikt, že má být srovnána se zemí.

Výrazně levnější demolice?

Demolice, která bude startem rekonstrukce náměstí, by podle čtyři roky starého odhadu měla stát přes dvacet milionů korun. „Počítáme s novým odhadem, podle některých firem by totiž bourání mohlo stát výrazně méně," poznamenal Ctirad Mikeš.

V roce 2018, kdy by Amerika měla padnout, už musí město jasně vědět, kde 
vezme peníze na demolici 
i na následné úpravy volné plochy. Jedinou stavbou, která pak v prostoru mezi poštou a náměstím zůstane, je rohové sídlo banky, jehož majitelem není město.

Zbývající pozemek by měl sloužit veřejnosti. Alespoň na čas, než se najde silný investor s atraktivním záměrem. To ale může trvat dlouhá léta. Do té doby by měla plocha po Americe patřit podle prvních úvah hlavně parkovacím stáním, ale i zeleni nebo dětským hrám.

Čtěte také: Bourání hotelu Praha v Kralupech začalo, u budovy se sešli i odpůrci