Bezbariérová kontaktní místa mají podle slov radní pro oblast sociálních věcí Anety Heřmanové nabízet aktivity směřující ke zkvalitnění života návštěvníků. „Udržet proces socializace, aktivizovat, působit preventivně v oblasti sociálního a pracovního vyloučení nebo preventivně v oblasti ohrožení sociálně patologickými jevy,“ shrnula radní očekávané cíle. Zastupitelům řekla, že jednou z aktivit může být také pomoc v tom, jak se bránit nástrahám takzvaných šmejdů.

Mladoboleslavské kontaktní místo bude provozovat organizace Služby a školení MB, v Poděbradech bude fungovat v Centru sociálních a zdravotních služeb Poděbrady a v Novém Strašecí v Domově Nové Strašecí. Kraj mezi ně letos rozdělí 340 860 Kč. Má se jednat o příspěvek ve výši 60 procent nákladů; zbytek doplatí příslušné město. Již se také jedná se o zapojení Benešova.

Nabídka jednotlivých kontaktních center se může odlišovat v závislosti na místních podmínkách. Všude by nicméně návštěvníci měli najít jak zázemí pro setkávání, tak informační, asistenční a koordinační servis – a například také přístup k internetu včetně pomoci s jeho využíváním. „Každý POSEZ si může nabídku služeb pro své klienty přizpůsobit podle svých možností; někde je například i možnost kondičního cvičení nebo hry na hudební nástroje,“ připomněla radní Heřmanová.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Středočeští radní očima opozice: trojkaři a čtyřkaři
Ilustrační foto.
Nad jedním z domovů seniorů v kraji se zřejmě vznáší aféra