Vedení rakovnické radnice v současné době nemá informace, v jaké fázi návrat vojáků zpět do města je. Místostarosta Rakovníka Miroslav Samaš pouze řekl, že od prvního srpna by měla ve vojenském prostoru už být posádka čítající dvacet lidí. Právě ti by měli postupně vojenský objekt uvést do provozu 
s tím, že 
v horizontu několika dalších let by zde mělo sloužit okolo šesti set vojáků.

Miroslav Samaš pak připomenul, že vedení Armády České republiky bylo v Rakovníku naposledy v sobotu v rámci Leteckého dne, kde veřejnosti byla představena také vojenská technika.

„Jednalo se o přátelské posezení, nic zásadního jsme neřešili. Generálporučík nás ujistil, že i nadále trvá ze strany armády zájem o vojenský prostor v Rakovníku," informoval už před časem Miroslav Samaš s tím, že od srpna má nově vznikající vojenský útvar v Rakovníku spadat pod Brigádu rychlého nasazení 
v Žatci.

Návrat z dovolené

Zda ale nakonec bude od prvního srpna 
v rakovnickém vojenském prostoru rušněji, tak jisté ještě není. „Budu v té době na dovolené, ale doufám, že až se vrátím, obdržíme jen pozitivní zprávy," komentoval současnou situaci místostarosta Rakovníka Miroslav Samaš.

Jakmile bude Armádou České republiky ustanovená skupina zmíněných dvaceti lidí, chce je vedení radnice pozvat na schůzku, kde nebudou chybět ani jednotliví vedoucí odborů Městského úřadu Rakovník, a to hlavně těch, na které se budou 
s nejrůznějšími požadavky vojáci postupně muset obracet. 

Podle místostarosty Miroslava Samaše chce vedení radnice vyjít armádě maximálně vstříc při obnovení provozu zdejšího vojenského areálu. „Chceme armádě vyjít vstříc tak, aby nový vojenský útvar fungoval ve městě co nejdříve," potvrdil místostarosta města Miroslav Samaš. Ten  je osobně přesvědčen, že i kdyby došlo ke změně ministra obrany, nedošlo by k žádnému obratu ve věci rozhodnutí o návratu vojáků do Rakovníka.

Větší pocit bezpečí

Deník už několikrát o návratu vojáků informoval. Zájem o návrat vojáků mají lidé i kvůli neustále se stupňující agresi ve světě. Ve čtvrtek večer terostista spáchal útok na nevinné rodiny s dětmi ve francouzském městě Nice, když co by šofér kamionu najel do dovu lidí. V noci z pátku na sobotu se část armády v Turecku snažili o násilný politický převrat.

„Je tu chemický podnik, a to téměř v centru města. Je jen dobře, že zde vojáci budou. Ani oni sice nemohou být všude, ale dává mi to jakýsi větší pocit bezpečí. Obával jsem se, že se z vojenského areálu stane místo pro uprchlíky a podobně. To by naše město úplně zničilo. Jsem rád, že tu vojáci znovu budou, patří sem. A já chválím radnici, že to dotáhla do šťastného konce," řekl Petr Novák.

Armáda sice nejdříve rozhodla o zrušení rakovnické posádky, později ale vzala své rozhodnutí zpět a v současné době se pracuje na oživení areálu. Důvod? Bezpečnostní situace ve světě a nutné posílení stavů Armády České republiky.

Výstavba armády

„V době, kdy se činilo rozhodnutí opustit posádku Rakovník, byly úplně jiné podmínky. Nechci se k tomu vracet, určitě měli naši předchůdci pádné důvody," řekl téměř před rokem v Rakovníku náčelník Josef Bečvář a pokračoval: „Nyní existuje koncepce výstavby armády a my potřebujeme objekt typu Rakovník a ten, jak říkám, už nikdy nepostavíme na zelené louce. Byla by věčná škoda z Rakovníka odejít, objekt potřebuje jen trošku opravit a oživit." 

Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) chce armáda rozšířit své řady až o pět tisíc vojáků. K tomu také přijala nejrůznější opatření, aby v každém roce mohla přijmout okolo jednoho tisíce nových vojáků.

„Armáda tato kasárna potřebuje, protože jsme v jiné bezpečnostní situaci a jsme také v jiné situaci, co se týče počtu vojáků. Chceme totiž přijímat více vojáků už i v tomto roce, ale i následujících letech. Chceme mít také početnější aktivní zálohy. Máme řadu dalších plánů, a proto potřebujeme zázemí, které nám rakovnická kasárna mohou poskytnout," nechal se slyšet po jednání s rakovnickými zastupiteli a vedoucími jednotlivých odborů úřadu ministr obrany Martin Stropnický.

Vojenský prostor

Vojáci opustili vojenský prostor v Rakovníku k poslednímu dni roku 2013, a to po dlouhých 82 letech. V areálu, který má rozlohu přes osmatřicet hektarů, z toho činí zastavěná plocha rozlohu cirka 3,3 hektaru, je osm budov zkolaudovaných k bydlení.

Dále jsou opravené sklady, dílny pro opravu automobilů, jídelna, posilovna, ale také moderně vybavené klimatizované haly pro uložení chemického materiálu či moderní přečerpávačka pohonných hmot.

Čtěte také: Benešov definitivně přišel o možnost získat Pražská kasárna