Poslední zmíněná organizace si vlčici převzala a ta bude podrobena pitvě. Ke srážce vozu se zvířetem došlo ve čtvrtek 11. března odpoledne mezi čerpací stanicí na kraji obce a začátkem obytné výstavby na silnici od Poděbrad na Prahu.

Podle Luboše Vaňka mohla být vlčice březí a dle velikosti břicha těsně před porodem. Což by znamenalo, že mohla mít relativně nedaleko noru. „Zatím je to čistě jen moje spekulace. Vlci v zimním období přecházejí přes velká území běžně, přicházejí od severu i od jihu,“ uvedl Luboš Vaněk.

Při pohledu na zvíře bylo podle jeho slov zřejmě, že se nejedná například o československého vlčáka nebo jinou rasu psa. Zvíře bylo mohutnější, silnější. „Převzali si jej zástupci AOPK z Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko. Ti podrobí vlka zkoumání,“ doplnil Vaněk.

Ilustrační foto.
VIDEO: Divočák na dětském hřišti? Ano, ale byla to jen Boženka

Zprávu o převzetí zvířete potvrdila mluvčí AOPK Karolína Šůlová. „Mohu potvrdit, že jsme vlka převzali a bude provedena jeho pitva. Výsledky budeme znát v řádu měsíců,“ uvedla mluvčí ochranářské organizace. Informace o tom, zda byla vlčice skutečně březí, zatím nemá.

Vlka zachytily fotopasti i u Milovic

V našem regionu to není první zkušenost s vlkem z poslední doby. V dubnu 2018 zachytily fotopasti přítomnost vlka také na území rezervace divokých koni, zubrů a praturů u Milovic. Vlka zachytily jak při příchodu do pastevní rezervace, tak o hodinu a půl hodiny později uvnitř. Nikdy předtím se vlk na záznamu žádné z fotopastí v našem regionu neobjevil.

„Nelze tedy vyloučit, že pouze prošel a v oblasti bývalého vojenského prostoru se již nenachází. Za dva týdny uplynulé od záznamu mohl snadno urazit desítky, nebo dokonce stovky kilometrů,“ uvedl tehdy Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích.

Uzdravené opeřence vypustili ekologové ze záchranné stanice na Huslíku zpět do přírody.
OBRAZEM: Vyléčení ptáci se vrátili zpátky na svobodu

Podle odborníků se mohlo jednat o partnerku samce vlka sraženého začátkem téhož měsíce jen několik kilometrů od rezervace na dálnici D10 u Brodců na Mladoboleslavsku. Později už u Milovic vlk spatřen nebyl.

Vlk se postupně vrací

Vlk má podle odborníků svoje místo v přírodě i v naší kultuře. Vzbuzuje respekt a obdiv, někdy ale i obavy. Zkušenosti z okolních států ukazují, že v krajině je možné hospodařit a zároveň tu mohou žít i divoké šelmy. Vrozená obava z vlků je posilována příběhy a mytologií. Skutečné riziko napadení člověka vlkem je, jak se shodují odborníci na základě provedených historických studií, velmi nízké.

Smečky vlků se u nás vyskytují v posledních letech především v horských oblastech. Potvrzena je také smečka žijící v Máchově kraji na Kokořínsku. V sezóně 2018/2019 byla potvrzena smečka v Lužických horách, respektive v Národním parku České Švýcarsko, dále v Českém lese a reprodukce na Třeboňsku. Záznamy o výskytu vlků jsou postupně hlášeny i z dalších míst v České republice.