Rovné šance všem

Nejde ovšem o to, že by ty předchozí byly chybné, vysvětlila Deníku zástupkyně vedoucí oddělení správních agend Jaroslava Malá. Především je třeba pravidla zmodernizovat, aby byla v souladu s novým zněním zákona o pohřebnictví. Zvládnout se to musí do konce srpna roku 2020.

Typickou změnou je nutnost vypustit z provozních řádů dříve běžné odkazy na dohodu s konkrétní pohřební službou, která jako jediná směla na daném hřbitově zajišťovat pohřby. „Dnes provozovatel musí umožnit uspořádat pohřeb kterékoli pohřební službě – a současně musí upravit podmínky, za kterých to umožní,“ vysvětlila Malá.

Jen výjimečně se naopak stává, že by bylo třeba měnit určení takzvané tlecí doby (s níž souvisí možnost dalšího pohřbu na stejném místě). Bývá stanovena na deset let nebo více, a to na základě hydrogeologického posudku. Určovalo se to od roku 2002 se souhlasem tehdejších okresních hygienických stanic – a tyto údaje stále platí. Měnit by je bylo třeba v případě, kdyby se zjistilo, že po uplynutí stanovené lhůty ostatky zetlelé nebyly. V takovém případě by obec musela nechat vypracovat nový posudek.

Posudek i vyjádření

Malá také vysvětlila, že pokud se některá radnice rozhodne rozšiřovat hřbitov nebo vybudovat nový, kraj do tohoto procesu vstupuje až v samotném závěru – právě při schvalování provozního řádu. Řízení začíná na stavebním úřadu, přesněji na orgánu územního plánování obce s rozšířenou působností; vyjadřují se také hygienici – a rovněž vodoprávní úřad. Hydrogeologický posudek se stanovením hladiny spodní vody je velmi důležitý – těla zesnulých totiž nesmějí být ukládána pod její úrovní.

Ilustrační foto
Soumrak telefonních budek přináší nezájem i vandalové

Leckde místa nestačí

Nové hřbitovy se ve středních Čechách objeví jen ojediněle. V poslední době vyvolalo pozornost jeho vybudování v Dolních Břežanech. Jde totiž o netradiční areál s kruhovým půdorysem i uspořádáním hrobových míst podél soustředných kružnic, navržený v keltském stylu jako svébytný architektonický prvek v krajině. Záměr vybudovat nový hřbitov se objevil v Mladé Boleslavi, kde je ten současný doslova obestavěný továrními halami. Rozšiřovat pohřebiště mají v úmyslu především obce a města v nejbližším okolí Prahy, kde kvůli masivnímu přílivu obyvatel začínají pociťovat – a někde velmi akutně – nedostatečné kapacity pro pohřbívání.

Příznivé zkušenosti

Hřbitovy zdaleka neprovozují všechny středočeské obce. Těch je přes jedenáct stovek – a hřbitovů v kraji funguje přes 660. Radnice, které je spravují, toho musí obstarat mnohem víc, než běžným návštěvníkům vůbec přijde na mysl. Lidé očekávají především zajištění sekání trávy, odvozu hřbitovního odpadu, přivedení vody na kropení – a k tomu občasné opravy zdi nebo natření brány. Případně ještě úkol pro strážníky, aby se starali o dohled. Starosti jsou ale mnohem rozmanitější.

„Naši pracovníci jezdí hodně do terénu – a mohou potvrdit, že se obce o hřbitovy skutečně starají,“ řekla Deníku Malá. „Investují, i když provozují pohřebiště na pozemcích církve,“ poznamenala.

Mladého otráveného luňáka našli ornitologové v koruně borovice.
Kdo otrávil dravce na borovici?