A možná i ve dnech následujících. Od čtvrtka je na Rakovnicku – v rakovnickém muzeu a v Muzeu Nové Strašecí – k vidění dvojvýstava Fenomén Merkur. Legendární stavebnice, s nimiž vlastně vyrůstaly celé generace dnešních dospělých a skutečně po desetiletí patřily k nejoblíbenějším hračkám, si tam bude možné připomenout až do 17. března. Krabice s přihrádkami plnými koleček, pásků i šroubků s matičkami zapůjčil sběratel a znalec dětských kovových stavebnic Jiří Mládek.

Zcela protilehlého konce kraje se pak týká pozvánka na sobotu. Vodní dům Hulice na břehu přehrady Švihov na Želivce přichází s novinkou určenou hlavně pro rodiny s dětmi. Vodnický masopustní rej se má stát odpolednem plným zábavy, tance a soutěží, kde jsou vítáni nejen rusalky, vodníci a vodnice, ale i další pohádkové postavy.

Do vážnějších tónů je pak laděna příbramská nabídka na neděli. Římskokatolická farnost u kostela Nanebevzetí Panny Marie Svatá Hora odpoledne zájemcům představí svatohorské sklepení, obnovené při rekonstrukci v roce 2015. Návštěvníci se mimo jiné dozvědí, jak stavbu rezidence naplánovali jezuité – a jak to nakonec doopravdy dopadlo. Poučí se také, jaký podíl na dokončení Svaté Hory měli redemptoristé. „A také k čemu dříve sloužily jednotlivé místnosti a jaké využití mají v současnosti,“ doplnila Vurbsová k prostorám, jež jsou dnes nabízeny i k pronájmům pro různé akce. Prohlídky začínají ve 13 a 15 hodin – a vhledem k maximální kapacitě 30 účastníků lze doporučit předchozí rezervaci míst (ve svatohorské prodejně, na telefonním čísle 318 429 943 nebo přes objednávkový formulář na webu Svaté Hory). Ten, komu návštěva tentokrát nevyjde, má možnost vyrazit na prohlídku s výkladem také 24. února.

Představované nabídky jsou vesměs spojeny se základním vstupným ve výši 50 Kč.

Ilustrační foto.
Děti často netuší, že na internetu není dovoleno vše
Monínec
Prázdninové zážitky se sněhem, ale třeba i s vodou