Z údajů Ropidu, Regionálního operátora Pražské integrované dopravy (PID), vyplývá, že většinou by lidé neměli zůstat zaskočeni. Spíš je nové jízdní řády potěší – autobusů by totiž mělo jezdit víc (a to jak na spojení s Prahou, tak na vysloveně středočeských trasách). Jediné ohlášené omezování provozu v rámci PID se týká linky číslo 239; většina jejích spojů už také nebude zajíždět do Květnice.

Další ohlášené úpravy jízdních řádů přinášejí především nové spoje. Linka číslo 340 jej v pracovních dnech ráno nabídne z Dejvické do Roztok, rovněž v pracovních dnech večer přibude jeden spoj na lince číslo 372 z města Odolena Voda do Dřínova a hned dva spoje na lince 391 z Úval do Klánovic. Lidé jezdící z Úval se mohou těšit také na ranní změnu: v pracovních dnech přibudou nové spoje linky 423 v trase Úvaly–Škvorec. Nový pár spojů v pracovních dnech odpoledne slibuje nový jízdní řád lidem cestujícím na trase Strančice–Zvánovice linkou číslo 495. A celkového posílení provozu ve špičkách pracovních dnů se má dočkat linka číslo 655. Z poněkud jiného soudku jsou pak úpravy na lince číslo 464. Ta bude prodloužena o zastávku Horní Beřkovice, žel. st. a novou zastávku Horní Beřkovice, točna (určená i pro linku 468).

Ilustrační foto
Útoky klíšťat hrozí lidem a zvířatům i ve městě

Vedle nové zastávky, točny v Horních Beřkovicích, se nového stanoviště dočkají také cestující ve Strančicích; jde o zastávku na znamení u obchodního centra pro linku 469 (ve směru Březí, Podskalí). Dojde také na přejmenování některých zastávek: jedné v Horních Beřkovicích – a hned pěti v Úvalech.

V souvislosti s novými jízdními řády mohou cestující zaznamenat změny také na dalších linkách. Třeba společnost Arriva upozornila na posuny časů odjezdů některých autobusů na Mladoboleslavsku. Na Berounsku se nejen zavádí nový spoj, ale také mění trasy linek C16 a C36. Nové spoje i změny časů se týkají také linek D68 a D24 na Příbramsku; přímo v Příbrami se mění i městská hromadná doprava – především na linkách 2B, 4A a 5A.

Ilustrační foto
Miliony od kraje mají podpořit práci výzkumníků