Akce pořádaná třetí listopadovou sobotu v řadě evropských zemí připadá na 16. listopadu – u nás tedy mnohde nebude chybět ani připomínka událostí ze 17. listopadu 1989 a následujícího vývoje. Hlavním tématem již sedmého ročníku Noci divadel je právě Divadlo a svoboda. Projeví se to nejen v Praze, ale prakticky po celé republice. Zvláště v hlavním městě některá ze zapojených divadel umocňují politický dopad akce a potřebu vyjádřit se k současné společenské situaci přihlášením se k demonstrací pořádané na pražské Letné spolkem Milion chvilek pro demokracii. Někde demonstraci přímo zařazují do programu, jinde přizpůsobili časový rozvrh. „Mnohá pražská divadla zohlednila demonstraci úpravou svého programu, například posunem do večerních hodin,“ uvedla za organizátory Noci divadel Martina Pecková Černá.

Ilustrační foto.
Zima na startu: jak sezona lyžování, tak adventní programy

To však není příznačné pro středočeské stánky kultury, jež se Noci divadel účastní: „noční“ programy odstartují už ve dne; ostatně stejně jako loni. Již od 9.30 vítají návštěvníky v Mladé Boleslavi, od 10. hodiny v Nučicích, dvě hodiny po poledni otevře své dveře Malé svatohorské divadélko v Příbrami, od 15.00 následují Kladno a Kutná Hora – a až od 19. hodiny se začíná pouze v sedlčanském divadle. Svoji nabídku ostatně Středočeši vesměs prezentují v podobném duchu, jak ji shrnuli třeba divadelníci z Kutné Hory: dílny, workshopy a interaktivní programy, hudební produkce, výstavy, přednášky a populárně-naučné programy. Na rozdíl od měst v jiných regionech, kde se k mottu Divadlo a svoboda často hlásí podstatně aktivněji. Důležité je však mít na paměti, že středočeská divadla většinou vyžadují předchozí rezervaci, otevřenou pouze do vyčerpání kapacity.

K letošnímu podtextu akce, kdy řada divadelníků demonstraci na Letné aktivně podporuje či se jí přímo účastní, se vyjádřil i Institut umění – Divadelní ústav jako koordinátor Noci divadel. V prohlášení na svém webu www.idu.cz uvádí: „Noc divadel zůstává i nadále platformou otevřenou všem názorům a postojům a je především příležitostí k přímému setkání tvůrců s jejich diváky. Stejně jako před třiceti lety se i během Noci divadel stává hlediště jevištěm, jeviště hledištěm a hranice mezi nimi mizí. České divadlo tím dokazuje, že zůstává prostorem pro demokratický dialog.“

Cenu Františka Hrubína 2019 získal Vladimír Křivánek.
Středočeskou knihou roku je Křivánkova sbírka čtyřverší

Ilustrační foto.
Jak obdivovat Prahu ze středočeských kempů? Němci dostanou návod