Nikdo sice netouží po tom, aby se zrovna on zařadil mezi uživatele nových prostor, které v úterý přijela do Mladé Boleslavi slavnostně otevřít hejtmanka Jaroslava pokorná Jermanová (ANO) – skutečnost je ale jiná. A když už ta chvíle přijde, je dobré vědět, že Klaudiánova nemocnice začala využívat zbrusu nový (a dlouho očekávaný) centrální příjem pacientů. Denně by zde mohlo najít pomoc téměř 150 lidí. Okamžitě mohou pokračovat tam, kam aktuálně potřebují: někdo na rentgen, jiný na chirurgii či ortopedii – a další třeba i na anesteziologicko-resuscitační oddělení. Nebo na internu.

Právě návaznost na další nemocniční pracoviště je považována za hlavní výhodu centrálního příjmu. „Úroveň péče rapidně vzroste,“ ocenila hejtmanka s tím, že pacienti budou rozděleni podle naléhavosti a závažnosti jejich stavu – a to bez dlouhého čekání, než na ně přijde řada. „Zdravotnický personál získal pro svou práci kvalitní zázemí, jež odpovídá evropské úrovni,“ doplnila. Ředitel nemocnice Ladislav Řípa přikyvuje. „Je to neodvratitelná součást medicíny – a většina nemocnic už tento příjem má nebo ho buduje,“ poznamenal s tím, že na otevření nového centrálního příjmu pacientů se v Mladé Boleslavi čekalo minimálně dvanáct let.

Jeho vybudování přišlo na 33 milionů korun, přičemž kraj poslal nemocnici 12milionovou dotaci. Navíc přispěl částkou 5,1 milionu korun na další investici za 8,5 milionu – rovněž slavnostně ukončenou opravu havarijního stavu vstupní haly. 

Ilustrační foto.
Za vybržďování končící smrtí miminka dostal řidič 11 let

V to, že dojde také na další příspěvek, doufá 1. náměstek primátora Mladé Boleslavi Jiří Bouška (ANO + Volba pro MB) „Byl bych velmi rád, kdyby se podařila zrealizovat stavba velkokapacitního parkovacího domu. Přece jen umístění nemocnice je v centru města – a problémy s parkováním jsou velké,“ připomněl Bouška, který je také místopředsedou představenstva. „Není to sice investice přímo do zdraví, ale je to nezbytná součást komplexní služby pro lidi, kteří nemocnici navštíví,“ míní. 

Centrální příjem se brzy dočká další změny. Přestěhuje se k němu pohotovost – lékařská služba první pomoci pro dospělé – která nyní sídlí v budově záchranky. I její pacienti tak budou mít blíž k důležitým oddělením nemocnice.

Závěrečné řeči začaly v úterý u Krajského soudu v Praze v kauze údajných korupčních manipulací se zakázkami Středočeského kraje, kde mezi 11 obžalovanými nejviditelněji vyčnívá někdejší hejtman David Rath.
Zabavit majetek a poslat do chládku na dlouhé roky, žádá žalobce pro Ratha