Jde totiž o žebříček nových kritických míst v rámci hodnocení dopravně bezpečnostního projektu Automapa Allianz, v němž se jedna z velkých pojišťoven pravidelně věnuje posuzování lokalit, jimž by se bylo radno raději vyhnout. Ze středočeského pohledu lze nejnovější poznatky hodnotit příznivě snad jen v jednom: při nehodách na nově vybraných nebezpečných lokalitách nikdo nezemřel.

Smutné republikové prvenství získala za rok 2018 křižovatka východně od obce Suchdol na Kutnohorsku, informoval ve čtvrtek Václav Bálek z centrály pojišťovny. Připomněl, že v místě, kde se loni stalo šest dopravních nehod (pět během pracovního týdne a jedna v neděli), z nichž tři byly vážné, by řidiči měli zvýšit pozornost. „Čtyři lidé si odnesli těžká zranění,“ upozornil na nejvážnější následky bouraček, které se v místě odehrály. Dalších osm lidí se zranilo lehce.

Ilustrační foto.
Starostové se dozvědí, co bude dál s odpady

Hned dvě nehodová místa se vztahují k silnici I/12. Pomyslná třetí příčka připadla vjezdu do obce na jihovýchodě Rostoklat na Kolínsku, kde se loni bouralo dvakrát. Těžce zraněných bylo šest, úraz lehčího charakteru utrpěla jedna osoba. „K nehodám došlo v červnu a červenci, obě se odehrály v brzkých ranních hodinách,“ upozornil Bálek.

Na stejné silnici a rovněž na Kolínsku pak ještě celostátní 10. místo připadlo křižovatce jižně od obce Vrbčany. „Loni se tam odehrály dvě nehody, z nichž si tři lidé odnesli těžká zranění,“ informoval Bálek. Další čtyři zranění pak byla lehká.

Nehodová automapa, která se zaměřuje na ty nejfrekventovanější komunikace – dálnice, rychlostní silnice a silnice I. třídy – vychází z veřejně dostupné databáze Policie ČR. „Podmínkou pro zařazení konkrétního místa je vznik alespoň dvou na sobě navzájem zcela nezávislých dopravních nehod s těžkými zdravotními následky nebo smrtí během jednoho roku, mezi nimiž nebyla vzdálenost větší než sto metrů,“ vysvětlil Bálek.

Pořadí v žebříčku nově se objevujících rizikových míst je pak stanoveno podle počtu těžkých nehod a závažnosti jejich následků, avšak roli hraje i počet ostatních havárií.

Žebříček nových kritických míst podle analýzy Automapy Allianz pro rok 2018

Celostátní pořadí Silnice Kraj Katastr Nehody: celkem/z toho vážných Usmrcených Těžce zraněných Lehce zraněných
1 I/2 Středočeský Suchdol 6/3 0 4 8
2 I/4 Jihočeský Předotice 2/2 4 2 2
3  I/12 Středočeský Rostoklaty 2/2 0 6 1
4 I/45 Moravskoslezský Nové Heřminovy 6/2 3 1 6
5 I/4 Jihočeský Nemětice 3/2 2 2 0
6  I/13 Ústecký Málkov 4/2 0 4 3
7 I/53 Jihomoravský Miroslav 4/2 1 2 2
8 I/6 Karlovarský  Stružná 2/2 1 2 8
9 I/19 Jihočeský Opařany 2/2 0 3

3

10 I/12 Středočeský Vrbčany 2/2 0 3

4

Zdroj: Allianz

Mapa nově identifikovaných rizikových lokalit s odkazem na Google Street View je ZDE.

Spalničky - ilustrační foto
Počet případů spalniček roste, ve středních Čechách jich je 17