TSK se na webu chlubí, že se povedlo dokončit stavbu všech P+R parkovišť, které byly na rok 2019 v plánu. Naposledy v prosinci přibylo parkoviště v Braníku s kapacitou 115 míst a stáním zdarma. „Jedná se již o třetí záchytné parkoviště na okraji Prahy, které jsme za poslední čtvrtletí vybudovali nebo znovu otevřeli,“ napsala mluvčí městské firmy Barbora Lišková na oficiální twitterový účet.

V Braníku vzniklo nové parkoviště P+R.
V Braníku vzniklo nové parkoviště, nabízí stání zdarma

Běchovické parkoviště sousedí se železniční stanicí, takže umožňuje pohodlný přestup na příměstské linky. Podle mluvčí Liškové práce trvaly necelé čtyři měsíce a zahrnovaly i úpravy nárožní křižovatky s ulicí Mladých Běchovic.

„Všechna P+R parkoviště mají návaznost na příměstské vlaky nebo hromadnou dopravu a řidiči se tak mohou při cestě do práce vyhnout ranním dopravním špičkám. Například ze stanice u nového parkoviště v Běchovicích jezdí vlak každou půlhodinu a cesta na Masarykovo nádraží trvá přibližně patnáct minut,“ uvedl v tiskové zprávě primátorův náměstek a radní pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Parkovací stání. Ilustrační foto.
Míříte do centra Prahy autem? Parkování bude pro návštěvníky dražší

Také Ondřej Martan (ODS), zastupitel hlavního města a starosta Běchovic, čerstvě zkolaudovanou stavbu vítá: „Běchovice se pomalu ale jistě stávají nejdůležitějším dopravním uzlem východu hlavního města Prahy. Prioritou přitom je a vždy bude městská hromadná doprava. Nové parkoviště P+R u železniční zastávky Praha-Běchovice střed nabízí individuálním motoristům prostor, kde budou moci svá vozidla odstavit a rychle a pohodlně přejít na vlak. Budování parkovišť P+R vnímáme jako zásadní předpoklad pro fungující systém městské dopravy a předpokládám, že toto není poslední. Proto bych rád poděkoval všem zúčastněným, že se nám společně s Prahou a TSK podařilo ve velmi krátkém čase tento projekt dotáhnout ke zdárnému konci.“

Technická správa komunikací slibuje, že i v tomto roce bude se stavbou záchytných parkovišť pokračovat. Magistrát na jejich budování uvolnil v rozpočtu 50 milionů korun. „Během prvních šesti měsíců by jedno mělo vzniknout v Praze-Hostivaři, které poslouží zejména dojíždějícím z Říčan a okolí, a druhé v Praze-Lipencích, kam budou směřovat řidiči z oblastí podél řeky Berounky,“ přiblížila plány mluvčí Lišková.

Na Opatově otevřeli parkoviště P+R.
Na Opatově otevřeli parkoviště P+R, den stání vyjde na dvacet korun