Na tom se shodli i tisková mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová a Miroslav Špalek, ředitel věznice Nové Sedlo, pod kterou Drahonice spadají. „Je to velký unikát, první takový případ, takže jsme průkopníci. Zpočátku jsme tomu moc nevěřili, obávali jsme se negativních reakcí od návštěvníků, když se dozví, že je provádí odsouzená. Snažili jsme se vybírat co nejvhodnější kandidátku a vypadá to, že jsme vybrali velmi dobře. Jsou na ni jen slova chvály,“ potvrzuje Špalek.

Eva Pšeničková není jedinou odsouzenou, která na Krakovci pracuje. Již od poloviny března z iniciativy kastelána Jiřího Sobka, kteří se dohodl s vedením drahonické věznice, jezdily každé dva týdny na pracovní terapie dvě odsouzené, které začaly se sekáním trávy a úklidovými pracemi. A pak přišel i nápad s prováděním.

Krajská hygienická stanice sleduje kvalitu vody ke koupání. Ilustrační foto.
Středočeská hygiena hledá nové kolegy. Včetně šéfa

„Chvilku to vypadalo, že to nevyjde, byl to trošku šílený nápad, ale nakonec se to povedlo k oboustranné spokojenosti. Jde o resocializaci osobnosti, přeměnu hodnot. Podle mě, a jak i sama Eva říká, je to pro ni dar, nová šance do života. Za ty dva měsíce udělala neskutečný progres,“ pochvaluje si Jiří Sobek.

Zástupce vedoucího oddělení výkonu trestu Michal Charvát také prozradil, že všechny ženy jsou ve středním stupni zabezpečení. „Nejedná se o žádnou násilnou trestnou činnost, Eva Pšeničková byla zpočátku ve vysokém stupni, ale po tom, co má za sebou a jak se v trestu chovala, byla přeřazena do středního stupně. Umí komunikovat, mentálně a vědomostně je na tom trochu jinak než ostatní, proto byla také vybrána,“ vysvětluje Charvát.

Nové Hrady: Město je vstupní branou do Novohradských hor. Jeho dominantou je mohutný opevněný hrad.
Léčivá voda a krásné lesy. V Novohradských horách kouzlí hlavně příroda

Sama odsouzená, která na hradě od června provádí, měla z počátku obrovskou trému. „Myslela jsem, že mi vyskočí srdce z těla, ale hrozně se mi tady zalíbilo již při jarních terapiích. Strašně mi chyběla komunikace s lidmi a když tento trochu bláznivý projekt vyšel a pan Charvát mě navrhl jako jednu z mála, která by tu mohla provádět, velmi mi to polichotilo a jsem moc vděčná, že tu mohu být,“ potvrzuje Eva Pšeničková.

Sama odsouzená vnímá nabídku jako dar a obrovskou šanci, trochu si ulevit od prostředí, ve kterém se nachází. „Je úžasné, že mohu být v přírodě mezi milými lidmi a pokud zůstanu ve věznici i v příštím roce, ráda se sem vrátím. Ještě zkusím podmínečné propuštění, ale tomu moc šanci nedávám, jsem realista. Možnost pracovat tady mi dalo hrozně moc. Na začátku července jsem byla úplně rozklepaná, nyní dokáži mluvit souvisle i několik hodin,“ uzavírá Pšeničková.