Hygienici se však zajímají nejen o prodej točené zmrzliny, ale i té kopečkové. V tomto případě sledují třeba i to, zda obsluha důsledně oplachuje výdejní kleště – a tato voda je náležitě měněna, aby zůstávala čistá.

Při všech kontrolních návštěvách však nechybí ani sledování celkové čistoty jak v samotné provozovně, jak v jejím zázemí včetně prostor pro hygienu personálu. Kontroloři se dále zajímají například o zajištění přísunu pitné vody – ale i o způsob skladování směsí, jež k přípravě nabízené pochoutky používá většina zmrzlinářů, či respektování data jejich trvanlivosti určeného výrobcem.

V rámci 48 kontrol letos středočeští hygienici uložili 21 opatření, z nichž deset představovalo rozhodnutí o dočasném zastavení prodeje a jedenáctkrát se jednalo o nařízení sanitace. Padlo i 11 pokut v celkové výši 22,5 tisíce korun.