Čtyři chlapci 
a jedna dívka stojí ve čtvrtek o hlavní přestávce na chodbě před ředitelnou, přesně tak, jak bylo předem domluveno. Je jim osmnáct, mají před maturitou a míří na vysoké školy.

Jak vnímají volby 2016, kdy mohou jít prvně volit? Půjdou? Co si od toho kroku slibují? Mají už jasno v tom, komu dají svůj hlas? Co nejvíc ovlivňuje jejich rozhodování? Od prvního okamžiku se ukazuje, že to mají studenti v hlavě srovnané. Své myšlenky umějí formulovat a jsou ochotní je prezentovat.

Matěj Ballaty z Velenic se orientuje na humanitní vědy. „Chtěl bych jít volit. Vnímám částečně jako povinnost účastnit se demokratického procesu, částečně jako reálnou možnost ovlivnit to, co se u nás děje, byť jen malým dílem. A taky je tady ten vtipný důvod, že pokud nepůjdu volit, nemůžu si pak dost dobře stěžovat," řekl Matěj Ballaty.

Rozdávání perníčků odrazuje

Sám ještě není úplně rozhodnutý, koho bude volit, nejvíc jej 
v názorech ovlivňuje rodina, škola. Předvolební kampaně politických stran s populistickými hesly a rozdáváním perníčků ho spíš odrazují a informace si vyhledává sám.

Také Matěj Hrouda z Nymburka, budoucí zubní lékař, jde k volbám. „Rozhodl jsem se tak proto, že se chci podílet na fungování Středočeského kraje, a byl bych rád, kdybych ho mohl tímto způsobem ovlivnit. Nejsem ještě rozhodnutý, koho budu volit, ale už jsem si pročítal programy jednotlivých stran, nicméně spíš budu volit osobnosti. Nejvíc mě tomto směru ovlivňuje asi rodina," připustil Matěj Hrouda.

Tereza Pěničková, která uvažuje o studiu práv, 
k volbám, na rozdíl od spolužáků, nezamíří. Jednak 
z časových důvodů, věnuje se teď maximálně studiu, jednak proto, že si myslí, že jeden její hlas nemůže moc ovlivnit.

„Podporuji někoho, kdo příliš hlasů nedostává, ale zároveň si myslím, že politické situaci moc nerozumím, a nechci tam jít jen proto, že můžu," přiznala sympaticky. Je přesvědčená, že se v budoucnu bude zajímat o politiku víc, a teprve pak jít volit bude mít podle ní větší smysl.

Možnost ovlivnit dění v Česku

Matěj Prášil ze Dvorů se připravuje na studium žurnalistiky. Volit poprvé půjde. „Mám pocit, že to je jedna 
z cest, kterou mohou lidé stojící mimo politiku ovlivnit dění v Česku. Už vím, koho budu volit. Jde o krajské volby, samozřejmě se musí přihlížet k tomu, jak se jednotlivé strany chovají v celostátní politice, ale zároveň jsou důležité i konkrétní osobnosti a jejich vztah k regionu," vysvětlil Matěj Prášil.

Dodal, že nesledoval reklamní kampaně, ale trpělivě si počkal na uzavření kandidátek a aktivně si prostudoval volební programy i aktuální preference. Sám má jasno v tom, že 
v budoucnu sám do politiky vstupovat nechce.

Poslední z pětice studentů, František Zajíc, je z Kopidlna a po maturitě míří na matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy. 
„Připadá mi, že jít volit je jediná cesta, jak změnit obecně dění 
u nás. Je to pro mě cesta, jak přijmout odpovědnost za to, co se tady čtyři roky bude dít," rozpovídal se František Zajíc.

„Nechtěl bych skončit tak, že bych nešel volit,
 a pak v hospodě nadával, jak je všechno špatně. Už tuším, koho budu volit, ale ještě si chci přečíst nějaké názory. Kampaně stran jsem docela sledoval, ale přišly mi spíš vtipné než přesvědčující. Informace jsem si proto hledal sám jinde," dodal. Nápad vstoupit 
v budoucnu do komunální politiky mu nepřijde špatný.

Čtěte také: Voliči na Mělnicku zamíří do hasičárny i hospody