Najít zaměstnání ve městě automobilů je, zdá se, stále snazší. Alespoň to tvrdí statistiky, které Úřad práce ČR nedávno vydal. Co se týče konkrétně Mladé Boleslavi, pak podíl nezaměstnaných osob ke konci května činí tři procenta, což je číslo, které se už několik posledních měsíců postupně klesá.

Potvrdil to i Pavel Krpálek, ředitel Kontaktního pracoviště Úřadu práce ČR v Mladé Boleslavi. „V současné době evidujeme 2535 osob, které hledají zaměstnání. Ve srovnání s celorepublikovým průměrem, jehož podíl nezaměstnaných činí 5,4 procenta, jsme na tom hodně dobře," konstatoval Pavel Krpálek.

Volná pracovní místa

Přesto úředníci neustále řeší požadavky zaměstnavatelů, kteří poptávají nové pracovní síly. Zásadní problém podle Pavla Krpálka je s vykrytím dělnických profesí do zemědělství a ke zlepšení zatím nedochází ani u řidičů nákladních vozidel, svářečů a mnoha dalších pozic.

Na nástěnce zdejšího úřadu práce však můžeme najít také volná místa pro zdravotnický personál, pedagogické pracovníky. Stále se však nedostává také na celou řadu odborných profesí do automobilky, případně k jejím dodavatelům.

Omezená možnost výběru

„Vzhledem k tak nízké nezaměstnanosti znamená to skutečnost, že máme značně omezenou možnost výběru vhodných uchazečů. Je tak stále těžší spárovat potencionální zaměstnance s vhodnou profesí. Vliv na tuto skutečnost má pochopitelně mimo jiné jak vzdělání uchazečů, tak i absence praxe," vysvětlil ředitel kontaktního pracoviště Úřadu práce ČR.

Jednou z dalších limitujících záležitostí pro vhodné uplatnění je handicap uchazečů, kteří se v potencionálním zaměstnání neobejdou bez různých druhů úlev z důvodu zdravotního stavu. Takových lidí je v evidenci kolem devíti set.

Výhled do dalších měsíců

V červnu řada studentů ukončí proces svého vzdělávání a rádi by se aktivně zařadili do trhu práce. Někteří z nich si ještě ponechávají volné prázdniny, což je z hlediska zákoníku práce možné, a na úřad práce se přihlásí až ke konci srpna, případně na začátku září. V lepším případě se absolventům během prázdnin podaří nalézt první zaměstnání.

„Pokud chcete znát prognózu, pak bych odhadl, že v červnu bude ještě procento podílu nezaměstnaných stagnovat na současné úrovni, případně by mohlo dojít ještě k mírnému snížení. Absolventi se často hlásí už v červenci a pak v září," tipuje Pavel Krpálek.

Rekvalifikace neustávají

Nicméně ani v současné době neustávají rekvalifikace, jimiž uchazeče, kteří se dlouhodobě snaží najít uplatnění, připravují na nové zaměstnání. Rekvalifikace je však podmíněna dostatečnou poptávkou na trhu práce.

Stále tak probíhají úspěšné rekvalifikace ve spolupráci s učilištěm v Hubálově. Vhodným uchazečům je poté úřad práce schopen zajistit nové uplatnění na pozice řidiče nákladních vozidel, zámečníků či svářečů.

Čtěte také: Na Mělnicku je nejméně nezaměstnaných lidí za posledních sedm let