Středočeský pacient je jen jeden; nikoli „ten náš“ a „jejich“. To je argument, který v souvislosti s dotacemi pro krajské nemocnice bylo loni možné slyšet prakticky od všech uskupení, která jsou nyní součástí koalice vládnoucí kraji, připomněl Michael Kašpar (STAN). Mluvilo se o tom, že jestliže kraj finančně podporuje nemocniční akciové společnosti, jež má ve stoprocentním vlastnictví, měl by alespoň s nějakými penězi pamatovat také na zařízení jiných provozovatelů poskytující akutní lůžkovou péči. To se teď stává skutečností, i když spíš „v drobných“.

Historická běloruská vlajka. Ilustrační foto.
Nesouhlas s diktaturou. Středočeský kraj ukončil partnerství s Bělorusy

To, jak důležitá je jejich role v zajišťování péče, ukázal podle slov krajského radního pro oblast zdravotnictví Pavla Pavlíka (ODS) nedávný koronavirový nápor – a vlastně se to prý ukazuje i v současnosti. Jeho stranický kolega, statutární náměstek hejtmanky Martin Kupka, připomněl, že malým nemocnicím přinesla covidová krize větší zátěž než velkým zdravotnickým komplexům, jakými jsou krajské oblastní nemocnice: ty menší musely velice rychle vyloučit veškerou ostatní péči, aby se mohly soustředit na pacienty s koronavirem. To, jak to zvládly, je podle Kupkových slov jasným signálem, jak se městské i soukromé nemocnice starají o středočeské pacienty. I proto se jim peníze na přístrojové vybavení a úpravy provozu budou hodit.

Žádat o příspěvky na výdaje související s výstavbou nebo rekonstrukcí objektů a na pořízení přístrojů mohou nemocnice od 12. července do 26. července. Přesná pravidla dotačního programu krajský úřad zveřejní na úřední desce od 9. června. Už v pondělí nicméně radní Pavlík upřesnil, že žadatel musí mít sídlo na území Středočeského kraje. „Maximální výše přidělené dotace činí dva miliony korun,“ uvedl.

Nákupům v eshopech propadli i důchodci. Jejich přesun do on-line prostředí výrazně podpořila pandemie koronaviru, kvůli níž byla velká část kamenných prodejen dlouho zavřená.
Důchodci si během pandemie oblíbili obchody na webu. Kupují léky i šaty

Žádosti bude posuzovat hodnoticí komise složená z členů výboru krajského zastupitelstva pro zdravotnictví. Ke kritériím pro rozhodování o přidělení příspěvku se řadí jak přínos pro akutní lůžkovou péči ve Středočeském kraji, tak kvalita zpracování projektu (jeho přehlednost, provázanost, představení cílů a výstupů).