Je devět hodin ráno ve všední den a v pekařství se dveře netrhnou. Snad proto je majitel Miroslav Merhaut nechal nainstalovat s automatickým otevíráním na čidlo. Dovnitř chodí i v tuto dopolední hodinu mladí i staří, maminky sem pohodlně vjedou i s kočárky. Z jednoho rohu voní káva, z druhého koláčky.

Uprostřed se dvě paní zastavily u cukroví. Upéct si sami, nebo raději koupit? Mají 
v tom jasno. Něco si upečou, ale čokoládové rohlíčky, na ty nedají dopustit. „Vánoční cukroví od Merhautů si kupuji už několik let a zásobuju jím celou rodinu. Chutná to stejně jako to upečené doma," pochválila Naďa Vyšatová.

Čokoládové rohlíčky vedou
Miroslav Merhaut potvrzuje, že čokoládové rohlíčky jsou mezi jejich zákazníky nejoblíbenější. „Také jsou nejpracnější ze všech devíti druhů, které ve výrobně v Benátkách nad Jizerou děláme," potvrdil Miroslav Merhaut.

Rohlíčky projdou rukama pekařů několikrát. Nejdříve se na plech nastříká těsto a upeče korpus. Připraví se krém, který se musí během vaření stále míchat. Rohlíček se nazdobí krémem a dá vychladnout. Pak se postříká čokoládou a znovu zavře do chladničky. Rukama pak projde ještě dvakrát, když se skládá do přepravek a pak do obalů.

Když se blíží Vánoce, zvýší se v Merhautově pekařství počet zaměstnanců. Obyčejně pracuje v pekárně kolem padesáti lidí, v obchodech pak zaměstnávají asi šedesát lidí. Od prvního listopadu pak přijmou kolem třiceti brigádníků.

„Tradici pečení cukroví jsme zavedli už před deseti lety. Používáme recepty podle naší babičky. Mnoho brigádnic se k nám vrací už po několikáté a od léta se prý těší, až 
u nás zase budou před Vánoci péct," uvedl Miroslav Merhaut.

Výroba cukroví každoročně začíná přebíráním a kontrolou kvality ořechů. Dříve firma vykupovala vlašské ořechy hlavně od lidí přes inzerát, ale v posledních letech se ořechů urodilo málo a letos například vykoupili jen asi pět procent potřebného množství. Po vytřídění ořechů pak už začnou vyrábět, vykrajovat, mazat, stříkat, slepovat a zdobit.

Vyrábět cukroví v pekárně není jako domácí pečení vánočního cukroví. Doma v kuchyni leží na válu tak dvě kila těsta, ale v Benátkách nad Jizerou posadí před brigádníka dvě stě kilo. Když se z takového množství dělají například vosí hnízda, ubývá těsto jen po malých kouscích a to už není žádná legrace, ale naopak mnoho náročné práce. Nicméně Merhautovo pekařství si na ruční práci zakládá.
Ještě před adventem začínají prodávat vánoční těsta. Nabízejí například linecké, ořechové nebo kokosové. Od začátku adventu potom na svých stáncích v obchodních centrech v Praze a Mladé Boleslavi prodávají balené vánoční cukroví.

Merhautovo pekařství založili rodiče současného majitele v roce 1991. Začátky byly stejné jako u podobných firem počátkem devadesátých let. Začínali v pronajatých prostorech v Benátkách nad Jizerou a zboží prodávali rovnou 
z pekárny nebo pečivo dodávali do obchůdků v okolí. Jejich syn Miroslav Merhaut se ujal pekařství přesně deset let od založení. „Neměl jsem k tomu větší vztah, protože jsem stavební technolog, ale potom mě to chytlo," popsal Miroslav Merhaut.

Dvanáct prodejen 
v Čechách
Merhautovo pekařství se začalo rozšiřovat a založili vlastní síť prodejen. Dříve vyráběli jen rohlíky, housky a chléb. Dneska si zakládají hlavně na jemném pečivu a koláčích. Je to deset let, co otevřeli první pobočky. 
V současné chvíli mají dvanáct prodejen v Praze a středních Čechách.

„Naším záměrem je založit pekárnu na kvalitních výrobcích. Nešli jsme cestou nízkých cen, ale cestou kvalitních surovin a dobře odvedené ruční práce," informoval Miroslav Merhaut. Přiznal také, že nepatří mezi nejlevnější pekárny, ale zákazníci si k nim díky kvalitě cestu našli.
Prodejny rozděluje Miroslav Merhaut na dva druhy. Ty menší zásobuje výrobna v Benátkách nad Jizerou. Větší obchody, jakým je třeba ten 
v Brandýse nad Labem, má svoji vlastní pec. Každé ráno na čtvrtou hodinu tam chodí pekař péct slané i sladké pečivo. Osmdesát procent výrobků se upeče přímo na prodejně a zákazníci si proto mohou celý den koupit teplé a čerstvé zboží.

Více než polovinu výroby si Merhautovi prodají ve své síti prodejen. Nicméně ani zákazníci, kteří nemají pekařství ve svém okolí, nepřijdou zkrátka. Merhautovo pekařství dodává pečivo do šestnácti poboček společnosti Ahold Albert. V letošním roce spolupráci ještě rozšířili a začali do centrálního skladu řetězce dodávat další zboží, které mohou lidé koupit v celé republice. Je to linecké a sněhové pečivo. Linecká kolečka, kytičky, to všechno ve výrobně vykrajují ručně.

Ačkoliv se v Brandýse prodá nejvíce rohlíků, majitelé se zaměřují spíše na sladké a jemné pečivo. „Nejsme jediní na trhu a není naší prioritou konkurovat velkým pekárnám nízkou cenou základního sortimentu pečiva. Jsme si vědomi cenového rozdílu, ale i naše zboží si našlo své místo na trhu," objasnil Merhaut.

Rodinný podnik se v pekařství nezapře. Manželka ředitele pracuje jako účetní a jeho rodiče také stále ještě docházejí do firmy. Tchán a bratr rozváží, sestra je vedoucí obchodního oddělení a tchyně vede jednu z prodejen. Jestli bude tradice pokračovat i dál, nedokáže pan Merhaut odhadnout.

„Mám dvě děti, které jsou ještě malé. Nevím, jestli budou pokračovat, ale nebudu je do toho nutit," přiznal Merhaut. Zatím aspoň udržuje vánoční zvyk a každý rok dětem doma sám upeče vánočku. Domácího cukroví však stihnou upéct jen jeden či dva druhy, a tak jejich vánoční stůl zdobí hlavně to vyrobené ve vlastní firmě.