Ta přišla před lety s myšlenkou uspořádat školní volejbalový turnaj, na němž účastníci místo startovného zaplatí doma pečenými dobrotami. Ty pak studenti prodají ostatním gymnazistům a výtěžek předají rodině nemocného dítěte.

Letos si svěřenci Zdeňky Sekulové vybrali Terezku Čížkovou, která má Downův syndrom. „Maminka jedné mé studentky se zná s její maminkou," připomněla Zdeňka Sekulová a dodala, že je lepší, když studenti pomáhají dítěti, které osobně znají.

S Terezkou se přitom mohli dopředu seznámit i ti, kteří o ní dosud neslyšeli. V průběhu podzimu se totiž zúčastnila jedné hodiny tělocviku ve třídě Zdeňky Sekulové. A všechny maturanty nadchla. „Ona je typický Down, ke každému se tulí, každého objímá. A pořád se usmívá," popsala učitelka.

Spánek klidně i ve vaně

S tím souhlasí i maminka malé slečny Petra, která je také neustále dobře naladěná. „Terda je hrozně pozitivní a usměvavá. I po ránu, to je super," popsala svou dcerku, o které netušila, že se nenarodí zdravá jako ostatní děti.

„Byla jsem na speciálním velkém ultrazvuku i na krevních testech, ale nic neukazovalo na to, že by nemělo být všechno v pořádku. Přišlo to až s jejím narozením, měla hrozně malé uši, šikmé oči a příčnou rýhu v dlani. Na první pohled bylo znát, že není úplně zdravá," vysvětlila Petra Čížková. Nejvíc jí tehdy bylo divné, že Terezka pořád spí. „Usnula klidně i ve vaně," potvrdila.

Milující starší sestra

Doplnila, že nejtěžší byly první dva roky, pak už věděla, co a jak musí dělat, aby byli všichni spokojení. „Důležitá je trpělivost a důslednost. Vychovávám ji možná trochu striktně, jde mi ale o to, aby co nejvíc věcí zvládla sama," dodala maminka, která má ještě jednu dceru, třiadvacetiletou Nikolu. „Nikča Terdu miluje," pochvalovala si dobré vztahy v rodině.

Při vší smůle, která malou Terezku v životě potkala, měla i trochu štěstí. Na rozdíl o mnoha jiných dětí, které trpí Downovým syndromem, malá slečna z Mělníka nemá problémy se srdcem. Mluví a už umí i číst velká písmena, dokonce je dovede i napsat. Všem studentům Zdeňky Sekulové totiž na památku podepsala kartičky se svou fotografií.

Peníze na ozdravný pobyt

Oni jí na oplátku předali peníze, které dokázali nastřádat za prodej domácích pochoutek, pečených čajů a šťáv. Celkem to dělalo 
47 944 korun. Za ty vyrazí Terezka s rodinou někam na ozdravný pobyt, aby zlepšila svou imunitu. „Má ji sníženou, často proto jezdíme třeba na hory, kde ji babička učí lyžovat, nebo třeba do lázní," připomněla Petra Čížková.

Studenti mělnického gymnázia zlepšili život už mnoha nemocným dětem. Zda bude Zdeňka Sekulová pokračovat v organizaci charitativního turnaje i v příštích letech, je ale ve hvězdách. Její současná třída jde letos k maturitě, navíc se bohužel objevují i negativní ohlasy na její činnost. Terezka Čížková tak možná byla poslední dívenkou, které tato srdečná učitelka se svou třídou pomohla…

Čtěte také: Tanečníci z Mladé Boleslavi chtějí pomoci nemocné dívce