Včelaře stojí péče o svá včelstva mnoho úsilí, velmi často ještě celou situaci komplikuje například špatné počasí nebo tolik obávané nákazy.

Právě tyto podmínky mají vliv na aktuální cenu medu. Ten letos nepatrně podražil, cena za kilogram se pohybuje kolem sto padesáti korun.

A jaká vlastně letos panuje situace ohledně snůšky medu v našem okolí? V tom se jednotliví včelaři liší. Zatímco jedni hodnotí uplynulou sezonu pozitivně, druzí ji řadí spíše k těm podprůměrným.

Na jednom se ovšem znalci svého oboru shodují, zdravotní stav včelstev ve středních Čechách je minimálně uspokojivý.

Výroba modelu Karoq v Kvasinách. Ilustrační foto.
Škoda začala vyrábět nový Karoq. První zákazníci se vozů dočkají v říjnu

NEPŘÍZEŇ POČASÍ

Počasí letos nejen včelařům nehrálo do karet. Hodně květů pomrzlo, první zdroje nektaru navíc odkvetly téměř bez účasti včel a pak vše rozkvetlo skoro naráz. I když si středočeští včelaři v porovnání s ostatními v republice nemohou na počasí stěžovat, situace není zrovna růžová.

"Na jaře to vypadalo všelijak," přiznal Josef Bureš z Miškovic. Podle jeho slov však nakonec snůška dopadla celkem dobře. Horší to však bylo s druhým medem. "Bylo poměrně velké teplo, pak všechno vyschle a není nektar," vysvětlil zkušený včelař. Podle jeho slov byl letošní rok průměrný až podprůměrný, co se snůšky týká. Ceny prý však Josef Bureš zachoval stejné jako v loňském roce. "Ceny jsem nezvyšoval, protože medovicového medu je podle mých informací dost," řekl s tím, že si myslí, že výrobci medovicového medu budou ceny také držet. Sám Josef Bureš nabízí med květový, květový pastovaný a lipový med. Cena kromě speciálu je 140 korun za kilogram.

Ilustrační foto
Trend prodlužování léta. Rekordní předprodeje hlásí cestovky i na září a říjen

Na letošní sezónu si zatím nestěžuje Ondřej Matějka z Pňova-Předhradí. "Medu je dost," řekl Kolínskému deníku s tím, že letošní sezónu by označil za průměrnou. Ceny medu u něj prý zůstávají stejné jako v minulém roce.

VHODNÁ LOKALITA

Klíčová je podle odborníků také lokalita, kde hodláte včely mít. Ačkoli včela doletí až tři kilometry od svého úlu, je dobré zvolit pro chov vhodnou polohu.

Fanoušci fotbalistů Slavie. Ilustrační foto.
Český fotbal táhne. Jde o levnou zábavu, prodraží ji až věrnost