A nezměnilo se to, ani když restaurace musely v rámci opatření proti šíření koronaviru zůstat uzavřeny; s možností nabízet své služby pouze prostřednictvím výdejního okénka nebo rozvážkových služeb. Podle šéfových slov zde odbyt před okénko a prostřednictvím rozvozu mají vyrovnaný; je to půl na půl.

Na současná protikoronavirová opatření reagovala firma i tím, že přestala přijímat hotovost – platit je možné pouze bezkontaktně: převodem na účet, kdy jako variabilní symbol slouží číslo telefonu, z něhož zákazník objednával. „Lidem věříme – a zatím se nám to vyplácí,“ řekl Oliva Deníku. „Rozvážíme předtím, než víme, že zaplatili – a když se pak druhý den podíváme na účet, zjišťujeme, že se zachovali maximálně slušně: peníze tam jsou,“ konstatoval.

Martin Kupka (ODS).
Budoucí radní pro silnice: bez přispění státu se kraj neobejde

Objednávky na husí pochoutky mají v dolnobřežanském rodinném pivovaru zaregistrované i pro další dny – přesto vidí výrazný propad ve srovnání s minulými lety. „Bývalí jsme zvyklí prodat tak 300 kilogramů husí – a teď budeme rádi, když to bude třetina,“ řekl Oliva. Zájem o pivo prodávané s sebou pak je v dolnobřežanském pivovaru nejen k husičce, ale i jen tak. Odbyt už prý není takový jako na jaře, kdy muselo být zavřeno poprvé. Lidé se chovají jinak a zcela zjevně více šetří, aby byli připraveni na různé varianty dalšího vývoje. Zatímco na jaře v dolnobřežanském pivovaru ani nestačili pivo lahvovat, nyní zaznamenávají běžný listopadový provoz; zcela srovnatelný s minulými roky.

Oliva má přitom jasno: do jara, odhadem tak do března, asi s nějakým zásadnějším zlepšením moc počítat nelze. „Cílem je, abychom přežili; já i moji zaměstnanci,“ poznamenal. Výdejní okénko sice situaci nezachrání, přesto je ale jeho provoz důležitý: jednak je třeba vyhovět zákazníkům, jednak zůstat v povědomí a nezmizet z trhu.

Ilustrační foto.
Na zájemce čeká poučení o chytrých obcích i cirkulární ekonomice

Srovnávat s minulostí zatím nemohou v Restauraci Na Kocandě v okrajové části Jesenice v jiném koutu Prahy-západ – před rokem se nynější podoba podniku teprve rozjížděla a hledala si své příznivce. Nyní zde nabízejí k odnesení v rámci svatomartinského menu i s mladým vínem mimo jiné pečenou čtvrtku či celou husu, ale třeba také halušky se zelím a trhaným husím masem. Už v úterý tam připravili pět hus, ve středu tři a další porce jsou ještě objednané, takže v tomto týdnu by restaurace měla zpracovat 12 hus. Ty však v kuchyni nehrály prim ani přímo o středečním svátku Martina, kdy restaurace připravovala bezmála 90 objednaných obědů. Mimochodem – pečená kachna je zde v poledním menu s sebou zařazena po celý pracovní týden; od pondělí do pátku…

Husí pochoutky jsou k mání i v dalších místech. V souvislosti se svatomartinskými hody například vešla ve známost Restaurace Jureček v Říčanech na Paze-východ. Také letos tam tradičním způsobem pečenou husu i mladé víno pro zákazníky nachystali – dokonce včetně paštiky či husích jater v sádle – tentokrát to ale může být pouze menu do krabičky.