Jaké byly cíle projektu?

Chtěli jsme lidi upozornit na zdravý životní styl a nabídli jsme jim měření spirometrie, tedy funkce plic.

Plicní ventilátor. Ilustrační foto.
Projekt Zdravé plíce zaměřený na rakovinu plic odstartoval v Praze

Byl o vyšetření zájem?

Nejdřív jsem si říkala, že si nás nikdo nevšimne. Nakonec se ale stály na měření fronty. Během čtyř dnů jsme vyšetřili pět set pacientů. Což je neuvěřitelné. Smekám před kolegy, kteří měřili a vyhodnocovali, protože to je skutečně enormní číslo.

Odhalili jste u pacientů něco zásadního?

Ano. Ale těch lidí naštěstí nebylo mnoho. Lékař, který tam byl každý den vždy od 17 do 18 hodin, během této doby odhalil tři lidi, kteří měli potíže s funkcí plic a museli být posláni na další vyšetření na plicní oddělení.

Gustav Hulínský, pacient s obstrukční plicní nemocí.
Muž s obstrukční plicní nemocí: Přestal jsem kouřit, i tak ale nedoběhnu vlak

Co vše jste mohli na místě diagnostikovat?

Například, že má pacient malou kapacitu plic nebo, že má potíže s výdechem, což může značit astma. Zároveň jsme nabízeli kuřákům pomoc a rady při odvykání, protože většina onemocnění plic plyne z kouření cigaret.

Očekáváte díky nekuřáckému zákonu zlepšení?

Zákon vítám, ale nejsem naivní, že by všichni kuřáci teď přestali kouřit. Ovšem je řada těch, kteří si nyní řeknou, že nejsou takoví chudáci, aby museli stát venku. Navíc zákon chrání nekuřáky. Každý rok zemře 600 tisíc lidí na následky pasivního kouření. Značně to ale pomůže i kuřákům, protože tím, že si v zakouřeném prostředí kuřák ještě zapálí, znásobuje dávku nainhalovaných zplodin hoření.