"Střední Čechy se vyznačují nejen krásnou přírodou, pohádkovými hrady a zámky či bohatým kulturním životem, ale i pestrými loveckými možnostmi,“ zdůraznila Vurbsová.

Lidé, kteří mají jiné zájmy, si to tolik neuvědomují. Zaznamenají nanejvýš pořádání honů na bažanty, zajíce nebo divočáky. S flintou však do přírody nevyrážejí pouze místní myslivci. Tradičně přijíždějí také lovci z celého světa, aby si zastříleli jak v bažantnicích a oborách, tak i s průvodcem ve volných honitbách.

„Střední Čechy nabízejí lovecké možnosti i těm nejnáročnějším lovcům,“ připomíná ředitelka krajské turistické centrály Markéta Wernerová v odkazu na střelce, kteří se za jedinou ránu nerozpakují zaplatit desetitisíce korun i víc. S dodatkem, že si lze zvolit atraktivní revír – přičemž lze vybírat z pestré škály individuálních i společných poplatkových lovů – a nechybí ani tradiční rituály a zvyky.

Seniorka kdesi ztratila auto. Našlo se v pořádku
Seniorka kdesi ztratila auto. Našlo se v pořádku

Středočeský kraj má v současnosti na osm stovek honiteb, ve kterých lze lovit bažanty a zajíce, kachny, ale i černou zvěř a také červenou: srnce, jeleny, muflony – a zejména na Kolínsku či Nymbursku i daňky nebo na Dobříšsku jelence běloocasé. Ano, všechny paroháče lze označovat za zvěř červenou; rozšířené označení „vysoká zvěř“ leckterý s myslivců označí za nepřesný výraz, který prozrazuje laika. Zájemci o zvěř se nicméně mohou vydat i za těmi obyvateli přírody, na něž se nestřílí. Třeba některé oblasti Brd lákají výskytem tetřeva hlušce.

Atraktivní je ostatně i samotná historie lovu a myslivosti. Jedna z nejstarších obor v Evropě se nachází v Lánech. Populární je také Konopiště, kde okolní lesy využívali panovníci k lovu již od středověku – a vrchol rozmachu myslivosti zde přišel na počátku 20. století, kdy panství patřilo následníkovi trůnu Františku Ferdinandovi d´Este.

Střední Čechy nejsou však vyhledávány jen kvůli tomu, jaké povyražení dokážou nabídnout samotným střelcům. Své si mohou najít členové rodin, které lovce doprovázejí – zpravidla partnerky, pro něž se nabízí třeba relax spojený s wellness procedurami. Dětem pak Vurbsová doporučuje třeba návštěvu zooparků a farem se zvířaty.

Ilustrační foto.
Nemocnicím už kraj nedá dotace na provoz