Za největší skvost víkendového programu, který sice zadýmá a zasyčí bílými oblaky, ale ještě nikam nepojede, označil Pošta ukázku zatopené lokomotivy 414.096 vyrobené roku 1906 ve Vídni, zvané podle tvaru komínu Heligon. Ta byla poté, co v šedesátých letech minulého století dosloužila u posunu na nádraží v Českých Budějovicích, po více než čtyři desetiletí odstavena. Sloužila v Českých Velenicích jako památník – a nyní prochází náročnou opravou, aby byla opět provozuschopná (a stala se jednou z nejstarších parních mašinek v Evropě, které jsou plně funkční). Že se to povede, už není důvod pochybovat; práce se již blíží do finále. Zádrhelů se ale objevilo habaděj. Heligonů bylo mezi roky 1885 a 1909 vyrobeno celkem 453; do dnešních dnů se v celé Evropě zachovaly tři stroje. Pojízdný z nich bude jediný: ten český.

Archivní foto - rok 2018. Ocenění pro středočeského vítěze srovnávacího hodnocení Město pro byznys přijel v březnu 2018 převzít do Prahy starosta Benešova Petr Hostek (ČSSD).
Mezi Městy pro byznys získal kraj až 15. příčku

O parní jízdy mezi Prahou (s odjezdem z hlavního nádraží v 8.54) do Lužné (odkud se vlak vrací v 15.00) se v sobotu postará lokomotiva zvaná Štokr a v neděli Papoušek. Středočeskými zastávkami na trase jsou Hostivice, Kladno a Stochov. Jízdenky lze koupit v předprodejích u všech pokladních přepážek Českých drah. Jednosměrný lístek na celou trasu stojí pro dospělého 160 Kč a pro dítě 120 Kč; pro kratší úseky jsou stanoveny ceny 100 a 80 Kč.

O vyhlídkové jízdy z Lužné do Rakovníka a zpět (s odjezdy v 9.47 a 13.48) se postará lokomotiva přezdívaná Kremák. V tomto případě se lístky prodávají přímo ve vlaku, a to za jednotnou cenu 60 Kč.

Vítání ptačího zpěvu. Ilustrační foto.
Vycházky za ptačím zpěvem nabídnou i kroužkování
K oslavě svátku svého patrona, sv. Floriána, hasiči připravili dny otevřených vrat.
Když řádí oheň, nepřilévat vodu do oleje, pamatují si děti