„Jezdím autem za šera a někteří chodci vůbec nejsou vidět. Zvlášť, když je na čelním skle pár dešťových kapek. Zrovna včera mi vkročila z chodníku do cesty starší paní. Jela jsme pomalu, dupla na brzdu a zastavila hned. Ale kdyby bylo namrzlo, nejsem si jistá, jak by to dopadalo," svěřila se Martina Bártíková.

Eva Stulíková z benešovské policie o potřebě reflexních doplňků v silničním provozu, zejména pro školní děti, mluví při besedách. „Nejen chodci, ale i běžci a lidé venčící psi by je měli mít, " poznamenala policistka.

Dětské venkovní oblečení je nášivkami odrážejícími  světlo  doplněné zpravidla už z výroby, ale dospělí,  zejména ti dříve narození poučku „Být viděn" nerespektují a nemají o vhodnosti reflexních prvků na oblečení potuchy.

„O reflexní nažehlovací proužky zatím moc zájem není. Měla jsme tady klubko pásku asi deset let, než jsem ho doprodala. Dětských nažehlovacích reflexních obrázků tady několik mám, ale pokud poslanci změní zákon a budou na oblečení i pro dospělé povinné, není problém se předzásobit," upřesnila Květoslava Kůsová z galanterie v Tyršově ulici.

Nažehlení zvládne Pat i Mat

 „Jejich nažehlení zvládne každý, kdo umí žehlit," ujistila majitelka galanterie. Cena proužků nebo dětských nálepek se pohybuje od 15 do 18 korun. Materiál vydrží i přiměřené praní.

Jana Vrňáková ze zakázkového krejčovství  Luna v sousední pasáži nyní reflexní nášivky na oděvy k dispozici nemá.

„Ale není je problém ve velkoobchodu  objednat.  Jejich našití například na rukávy bundy  by stálo asi třicet korun. Pokud by se jednalo  o větší díl na záda a musela se párat podšívka, tak zhruba šedesát korun,"  odhadla Jana Vrňáková z úpravny oděvů v Tyršově ulici.

Asijský obchodník ve druhém patře obchodního domu Hvězda po vyslovení požadavku reflexního doplňku na oděv bez váhání ukázal na jeden z mnoha regálů. „Prouzek, sviti!"  konstatoval mladý Asiat.

Reflexní prvky budou pro pěší povinné mimo chodníky a osvětlené plochy

V meziresortním připomínkovém řízení je nyní novela zákona, v níž je navržených několik změn týkajících se bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích.

„Tam, kde chybí chodníky či veřejné osvětlení, budou muset nově chodci používat reflexní prvky," vysvětlil ministr dopravy Antonín Prachař.

Opatření tak má výrazně přispět k zamezení střetů osob s vozidly na místech, která jsou nedostatečně osvětlená a zároveň na nich chybí chodníky. Pro chodce to znamená pořízení jakéhokoliv reflexního oděvního doplňku.

Nebude se jednat tedy o povinnost nosit reflexní vestu jako takovou.

Výrobci oblečení, zejména pak sportovního či pracovního, již dnes užívají reflexní prvky automaticky. Pokud již oblečení reflexní prvek  má, chodec tím splní novou povinnost, kterou by měl parlament odhlasovat v průběhu příštího roku, takže by celá novela zákona o provozu na pozemních komunikacích mohla platit už příští zimu.