V obvodu číslo 40 - Kutná Hora (který v sobě zahrnuje i některé obce a města z okolních okresů) žije celkem 109.583 voličů. Ti žádný velký zájem o senátní volby nejevili. Volební účast zde sotva překročila 30 procent, Jaromíru Strnadovi tak bohatě stačilo k vítězství 9560 hlasů.  

K výsledkům voleb se ale Strnad nikterak vyjadřovat nechtěl. Zdůraznil pouze, že jeho kampaň bude pokračovat i v násleudjících dnech, aby voliči přišli volit i v druhém kole. "Je přede mnou ještě týden práce," řekl.

Jeho rival ve druhém kole senátních voleb Ivo Šanc získal 8061 hlasů. "Svůj postup beru jako pěkný úspěch, i proto, že jsem porazil tak kvalitního kandidáta, jakým byl Julius Špičák," řekl Šanc.

V poli poražených

Ani ostatní kandidáti ale nevyšli na prázdno. Kandidát za ANO 2011 Julius Špičák skončil třetí a získal 5657 hlasů. Čtvrtá byla kandidátka KSČM Lenka Bochníčková, která dostala 4539 hlasů. Pátý skončil kandidát Svobodných a Soukromníků Milan Vodička se  3402 hlasy. Poslední v senátních volbách pro obvod číslo 40 skončil kandidát Koruny České Radim Špaček s 1024 hlasy.

Dá se tedy předpokládat, že o výsledku druhého kola, ze kterého již senátor určitě vzejde, by mohlo rozhodnout právě to, na kterou stranu se přikloní četní voliči vyřazených kandidátů. Otázkou však je, jak dopadne druhé kolo z hlediska účasti. Když se v roce 2010 na Kutnohorsku naposledy volil senátor, k prvnímu kolu přišlo 46,58 procenta voličů. Ve druhém kole už ale hlasovalo sotva 24 procent registrovaných voličů.

Čtěte také: Mělnicko: oba kandidáti do senátu jdou do druhého kola optimisticky