Zatímco vloni bylo do října spácháno 774 krádeží, v letošním roce jich bylo 542. Dobrou zprávou je i to, že mírně klesá i takzvaná násilná kriminalita, tedy případy, kde jde o život nebo o zdraví. „V minulém roce jsme za stejné období zaznamenali 68 násilných trestných činů, letos jich je o deset méně," přidal další údaje Dušan Ždárský.

Podíl na poklesu kriminality ve městě má i společný projekt městské a státní policie, úřadu práce a probační a mediační služby. Dobrou zprávou je pak i skutečnost, že se zdejším policistům a kriminalistům daří vyřešit prakticky každý druhý zločin, objasněnost udávají 47 procent. 

Projekt Bezpečné město

V rámci projektu Bezpečné město byla v Mladé Boleslavi zavedena pozice takzvaných asistentů prevence kriminality. Ti zatím fungují na dvou místech, která jsou vyhodnocena jako nejvíc riziková ve městě, a to je především Havlíčkova ulice v těsném blízkosti Kauflandu, a pak okolí nákupního centra Bondy.

Novinkou pak je web na adrese 
bezpecnamladaboleslav.cz, kde budou všechny bezpečnostní složky zveřejňovat aktuality k tomuto tématu včetně aktuálních map kriminality, kde lidé najdou podrobný přehled, kde došlo k jakému trestnému činu - od krádeží aut po násilné či mravnostní delikty. Internetové stránky budou sloužit i tomu, že případný svědek zločinu může anonymně popsat svůj pohled na situaci.

Čtěte také: V ČR zatím letos klesla kriminalita o 10,9 procenta