"Bylo to neuvěřitelné, stálo nás to krev, pot i slzy, ale za tu skvělou atmosféru prosycenou vůní benzínu, léta, dobrého jídla a hlavně radostí, přátelstvím a sounáležitostí, to byla opravdu férová cena," napsali pořadatelé narozenin výrobce motorek Harley-Davidson v neděli večer na Facebook. "Děkujeme vám všem, kteří jste nás podpořili, fandili nám, pomáhali, fotili… a hlavně přišli! Jsme šťastní, že jsme mohli uspořádat oslavy legendy Harley-Davidson v naší krásné Praze!"

Motory legendárních strojů burácely metropolí už od čtvrtka, ale teprve v sobotu to byl rachot. V deset hodin dopoledne se na spanilou jízdu vydaly čtyři tisíce krasavců. Vyrazily ve třech vlnách z Letné, přes kterou se po objetí centra Prahy vrátily na Výstaviště.

Příznivci americké motocyklové značky Harley-Davidson se sešli 5. července 2018 na pražském Výstavišti, aby oslavili 115. výročí značky.
Centrem Prahy projíždí spanilá jízda 4000 strojů Harley-Davidson

V centru dění na příchozí nečekala pouze možnost prohlídky rozsáhlé výstavy harleyů, nabízející historické rarity i žhavou současnost; nachystána byla i další lákadla. Včetně zážitků se vším všudy. Podle harleyářů patří k pocitu větru ve vlasech také pocit svobody. Mohli jej zažít hosté oslav 115. výročí americké značky motorek. Byly totiž k dispozici tři demo trucky nabízející příležitost zažít skutečný dojem z jízdy. Součástí programu byly také charitativní aukce či organizované vyjížďky po Středočeském kraji.

Organizátoři nakonec napočítali 110 tisíc lidí, což je číslo, které předčilo jejich očekávání. "Z celkového počtu 110.000 návštěvníků jich dorazilo 67.500 na motocyklech," uvedl v tiskové zprávě hlavní organizátor akce Jaroslav Vavřina s tím, že mezi účastníky byli obyvatelé 77 zemí světa, přes 14 tisíc kilometrů ujel v sedle harleye motorkář z Číny, registroval se i host z ostrova Fidži.

Příznivci americké motocyklové značky Harley-Davidson se sešli 5. července na pražkém Výstavišti, aby oslavili 115. výročí značky.
OBRAZEM: Oslavy 115 let americké značky Harley-Davidson

"Jsem rád, že se celá akce obešla bez závažnějších zranění a nehod. Je to i výsledek pečlivých příprav se záchrannými složkami a hlavně policií," dodal Vavřina. Bezproblémový průběh si chválili na sociálních sítích také zástupci policie, záchranky a hasičů.

V neděli oslavy 115. výročí Harley-Davidson měly spíš "dojezd". Den patřil rodinám s dětmi, obyvatelé sedmé pražské městské části měli vstup zdarma. V pondělí nad ránem skončilo omezení provozu tramvají v úseku Strossmayerovo náměstí - Výstaviště Holešovice - Nádraží Holešovice. Pořadatelé zaznamenali kladné ohlasy, což je motivuje k uspořádání další podobně akce v Praze.

Harley-Davidson oslaví 115. výročí od založení značky v Praze.
Prahu zaplaví 60 tisíc burácejících motorek. Harley-Davidson slaví 115 let