Zásadní změnou pro letošní rok je výměna tepelného zdroje v budově krajského úřadu na pražském Smíchově, což má razantním způsobem přispět k zefektivnění vytápění. Uskuteční se to formou takzvaného EPC projektu (Energy Performance Contracting) neboli garantovaných energetických úspor: spolupracující firma zákazníkovi navrhne řešení, zaručuje snížení spotřeby – a postará se vlastně o vše.

Od návrhu přes zajištění financování a realizaci až po vyhodnocení a dlouhodobý dohled. Základní myšlenkou – alespoň v době standardního fungování trhu s energiemi – je, že zákazník nepotřebuje peníze na počáteční investici, ale v zásadě ji splácí z dosahovaných úspor.

Nová podoba náměstí Jiřího z Poděbrad.
Náměstí Jiřího z Poděbrad se dočká revitalizace, rozhodli pražští radní

Výměna tepelného zdroje v kombinaci s využitím teplotních čidel má v topné sezoně umožnit regulovat teplotu tak, aby vytápění zajišťovalo tepelnou pohodu a odpovídalo platné legislativě, ale nedocházelo k přetápění. Krajský radní pro oblast investic, majetku a veřejných zakázek Libor Lesák (ODS) předpokládá, že se tak podaří minimálně vyhovět požadavku na úspory stanovené Evropskou unií. „Ta zmiňuje skutečnost, aby i například ve veřejných budovách došlo mezi letošním srpnem a koncem března 2023 k úspoře spotřeby plynu o 15 procent,“ poznamenal.

Nad rámec projektu EPC došlo letos ještě na další opatření, která mají přinášet úspory. Lesák v té souvislosti upozorňuje především na výměnu podstatné části oken – přičemž ta nová mají kvalitní tepelnou izolaci. A připravují se i další kroky. Jako příklady Šíma uvedl výměnu osvětlení v kancelářích úřadu za úsporné řešení, zateplení stropní konstrukce pod půdními prostorami nebo zavedení systému individuální regulace teplot jednotlivých místností.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.

Šíma dále upozornil, že pozornost je věnována také příspěvkovým organizacím kraje; třeba školám či muzeím. Často jde například o instalaci fotovoltaiky, výměny zdrojů tepla či nahrazení tradičního osvětlení LEDkami. Stranou nestojí ani akciové společnosti ve stoprocentním vlastnictví kraje: nemocnice. „Aktuálně jsou realizovány například projekty v Kutné Hoře či Mladé Boleslavi v celkové výši investice zhruba 182 milionů Kč,“ uvedl Šíma.