Michael Pánek (ODS) zopakoval, že provedený audit nestačí. Právě on loni v březnu, kdy byl předsedou finančního výboru krajského zastupitelstva, vystoupil po kontrole účetních dokladů s podezřením, že při hospodaření správy silnic (jde o krajskou příspěvkovou organizaci) mohla vzniknout škoda, kterou vyčíslil na 670 milionů korun. Již tehdy upozorňoval, že toto podezření by mohla potvrdit nebo vyvrátit pouze velmi důkladná kontrola ve formě forenzního auditu. Nakonec byl zadán obyčejný audit, který skutečně zásadní nedostatky neodhalil.

Pánek trvá na tom, že jinak to ani dopadnout nemohlo – a nadále volá po provedení důkladného šetření: ve formě forenzního auditu. V pondělí debatu o jeho zadání navrhoval jako další bod jednání krajských zastupitelů, potřebnou podporu ale nezískal: pro bylo 24 hlasů, proti 21 – a hlasování se zdrželo 15 přítomných.

Ředitel krajského úřadu Jiří Holub nicméně slíbil, že středočeské správě silnic bude jeho tým věnovat důkladnou pozornost: pro rok 2019 byla prověrka této příspěvkové organizace zařazena do plánu kontrol. A prý to rozhodně nebude kontrola dvoudenní, kdy by se jeden den prohlížely papíry a druhý den sepisovala zpráva. Potrvá tak dlouho, jak bude potřeba.

Ilustrační foto
Rozpočtu kraje vévodí silnice a dopravní obslužnost
Radní Středočeského kraje chtějí opět podpořit Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK PODĚBRADY
Z podpor pro velké akce se zastupitelům nejvíc zamlouvá festival v Poděbradech