O tom, že záměry provozovat auta, jež často bývají označována za cestu ke snižování emisí skleníkových plynů, jsou míněny vážně, svědčí i chystaný nákup dvou wallboxů: speciálních nabíječek pro elektromobily. Umístěny budou ve vnitrobloku komplexu úřadu na pražském Smíchově; soutěž na dodavatele už je vyhlášena.

Využívání těchto nabíjecích stanic zajistí průběžný denní provoz nově pořízených aut, vysvětlil radní pro oblast investic, majetku a veřejných zakázek Libor Lesák (ODS). „Vozy budou využívány ke služebním cestám pracovníků úřadu na jednání a akce v rámci Středočeského kraje anebo k zajištění činností souvisejících s provozem úřadu,“ konstatoval. „Řadíme se po bok ostatních úřadů a velkých firem a do naší flotily průběžně zařazujeme i vozy šetřící životní prostředí,“ pochlubil se.

Tišší provoz bez zplodin z výfuku

Elektromobil se schopností ujet na jedno nabití zhruba 400 kilometrů by měl dopravním potřebám v rámci běžné činnosti úřadu vyhovovat. Kraj si pochvaluje pružnost v silničním provozu či konstrukční jednoduchost, s čímž se pojí očekávání snadné údržby a předpokládaná potřeba menšího množství oprav.

Koncepční vůz Škoda Vision 7S jako předobraz velké rodinné Škody
Škoda ukázala svůj vůz pro rok 2026. A také nové logo s šikovně ukrytým háčkem

Zásadní výhodou však je, že elektromobil nemá výfuk. Proti autu se spalovacím motorem je také jeho provoz tišší – a snížení hluku má prospívat psychickému i fyzickému zdraví člověka, uvedl Josef Holek z oddělení PR kanceláře hejtmanky.

Superb s plug-in hybridní pohonem umí jezdit jak na elektřinu – přičemž kraj oceňuje možnost dobíjet baterii i z elektrické sítě – tak také na benzin. Má i zážehový agregát o objemu 1400 ccm.

Dodatečně kraj žádá o dotaci

Jak na enyaq, tak na superb bude krajský úřad dodatečně žádat o dotaci ze Státního fondu životního prostředí ČR. Lesák to potvrdil s tím, že krajští radní schválili zpětné vypsání projektového záměru. Projektem s celkovou výší rozpočtu 2,8 milionu korun se tak kraj hlásí k naplňování Green Dealu – Zelené dohody pro Evropu.