ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Připomněla, že podle jejích aktuálních informací by kraj měl v sobotu ráno – a snad už velmi časně – zatít připravovat k distribuci zhruba 76 tisíc respirátorů představujících ochrnu před nákazou koronavirem. Vydávat se však budou zřejmě až od pondělka.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto.
Lidí s potvrzenou nákazou už je v kraji přes sto

„Mám obrovskou radost, že se nám vlastními silami podařilo koupit 20 tisíc respirátorů typu FFP2. Letadlo se zásilkou přiletí v průběhu noci – a můj tým začne ihned připravovat předání do zdravotnických a sociálních zařízení,“ konstatovala Jermanová. Zhruba 56 tisíc respirátorů stejné třídy pak očekává v zásilce od vlády, která začíná s rozdělováním postupně přicházejících leteckých dodávek z Číny.

Předávání od pondělka

Jak se bude sobotní hromada dělit, je už stanoveno. Zdravotnická zařízení mají dostat 54 tisíc respirátorů, z čehož pět tisíc připadne na záchrannou službu a o zbytek se podělí nemocnice: jak ty krajské oblastní, tak menší nemocnice dalších zřizovatelů: městské i soukromých společností. Zbylých 22 tisíc kusů se pak rozdělí mezi zařízení sociálních služeb.

Ilustrační foto.
Po seškrtání autobusů přichází řada na vlaky

Jednotlivé příjemce budou krajští úředníci během víkendu obvolávat či obesílat e-mailem s tím, že se s každým dohodnou na konkrétním místě a čase vyzvednutí přidělené zásilky. Jako distribuční místa, kdy je jedno v každém okrese, slouží šest krajských nemocnic a šest středních škol. Zatímco sobota a neděle jsou vyhrazeny pro domluvy, s vlastním výdejem na těchto 12 stanovištích se počítá během pondělka a úterka.

Ušijí 45 tisíc roušek

Hejtmanka vpodvečer nabídla také další příznivě znějící zprávy týkající se ochranných pomůcek: v pátek byla podepsána objednávka na ušití 45 tisíc opakovaně použitelných roušek z nanomateriálu, určených především pro domovy seniorů, a podařilo se taká zajistit přes 126 tisíc litrů dezinfekčních prostředků pro provozovatele autobusů; polovinu kraj získal od ministerstva životního prostředí a druhou půlku přímo od výrobce. Zásoba by to měla být zhruba na dva měsíce – a o její rozdělování se postará krajská asociace dopravců.

Pomůže osobní kontakt

Již během soboty kraj očekává další dodávku ochranných pomůcek, v níž by měly být zejména roušky a ochranné obleky. „Věřím, že se nám nejtěžší období, kdy jsme bojovali s omezeným množstvím ochranných prostředků, podařilo zažehnat,“ poznamenala hejtmanka. „Samozřejmě nadále nepolevujeme v intenzivním shánění dalšího materiálu – a budeme rádi za každou upřímnou a rychlou pomoc,“ zdůraznila.

V té souvislosti ocenila spolupráci s opozicí, konkrétně s předsedou zastupitelského klubu ODS Tomášem Havlíčkem. Ten coby dlouholetý ředitel investiční sekce státního podniku Povodí Vltavy zprostředkoval kontakt na generálního ředitele Petra Kubalu, díky jehož ochotě se podařilo získat masky pro záchranáře.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník