Podle slov hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) je třeba reagovat na to, že navzdory dešťům, které dokážou potrápit a napáchat škody, je situace taková, že někde vysychají vodní toky.

„Příkladem může být povodí Rakovnického potoka,“ konstatovala hejtmanka. S tím, že vodu je třeba zajistit jak pro spotřebu obyvatel, tak pro účely hospodářství a zemědělství. Řada analýz přitom naznačuje, že problémy se mohou prohlubovat.

K tomu, aby se kraj ocitl „za vodou“ – tedy se podařilo přijmout opatření bránící tomu, aby region žíznil – má přispět spolupráce expertů řady odborností. V nově zřizované komisi budou zastoupeni nejen lidé z hejtmanství – za politiky radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO) a dále úředníci krajského úřadu: nejenom z odboru životního prostředí a zemědělství, ale i z odboru bezpečnostního ředitele. Počítá se také se zapojením státních podniků Povodí Vltavy a Povodí Labe, stejně jako s účastí zástupců významných vodárenských společností – a rovněž Agrární komory ČR.

Od komise radní očekávají nejenom analýzy již existujících koncepčních materiálů zabývajících se dopady sucha, ale především návrhy konkrétních opatření sloužících ke zmírnění jeho následků. Podle předpokladů půjde například o omezení nakládání s vodami či o mimořádné manipulace na vodních dílech.

Nové byty. Ilustrační foto.
Byty zdražuje také komplikovaná legislativa, říká developer Evžen Korec
Ilustrační foto
Řidiči se časně ráno museli potýkat i s počasím