Zatopené pískovny, lokality, kde se dřív těžil písek, které se dlouhodobě pyšní čistou vodou, jsou podle Dlouhé ve středních Čechách oblíbeným místem ke koupání – ovšemže vedle koupališť a akvaparků, přehrad či lomových jezírek. Nebo i rybníků. „Vykoupat se v pískovně je ve středních Čechách možné například v Sadské u Nymburka nebo v Mlékojedech u Neratovic,“ doporučila Dlouhá. Či nabízí výlet k sousedům; do Ústeckého kraje, kam to leckteří Středočeši, žijící na dohled od legendárního Řípu, nemusejí mít daleko: konkrétně jde o pozvánku do Dobříně u Roudnice nad Labem na Litoměřicku.

„Středočeská centrála cestovního ruchu doporučuje využít například jezero v Sadské u Nymburka, vniklé těžbou písku v letech 1972–1992. Jeho předností jsou kromě čisté vody i okolní borové lesy,“ zve Dlouhá. A projektová manažerka krajské turistické centrály Karolína Kratochvílová připomíná, že na své si zde přijdou i ti, kteří své aktivity nechtějí omezovat jen na mokrý živel: „Od pískovny lze doporučit krátkou pěší procházku k písečnému přesypu u Píst, který je považován za nejzachovalejší pohyblivou navátou písečnou dunu na našem území.“

Hrabalova chata, kterou nabízí realitní kancelář ke koupi za necelých 12 milionů korun.
V Hrabalově vile by kraj mohl nabízet inspirativní pobyty umělcům

Bývalá pískovna mezi neratovickými Mlékojedy a obcí Tišice nabízí pláže jak písčité, tak travnaté. „K dispozici je i řada služeb – jako jsou parkoviště, plážový bar, Beach Park podporující hudební a filmovou produkci a sportovní vyžití, vodní lezecká stěna a další,“ upozornila Dlouhá. S připomínkou, že nechybí ani ubytování. K pozvánce do Dobříně poblíž Roudnice nad Labem doplnila, že koupat se tam lze na místě vytěžené části jedné z největších štěrkopískoven v republice. „Koupání a slunění na travnato-písčité pláži je zde možné pouze na západním břehu; na východním těžba stále pokračuje,“ poznamenala.

Sinice poněkud ustoupily

Pozvánku k venkovnímu koupání nabízejí i nejnovější informace středočeských hygieniků. Podle jejich zjištění se kvalita vody vylepšila i tam, kde na sklonku července laboratorní rozbory odhalily zvýšený obsah sinic. Konkrétně se jedná o lokality Lavičky, Podskalí a Trhovky ve středočeské části přehradní nádrže Orlík, vesměs na Příbramsku – a dále na Kolínsku o koupaliště Hradišťko I; i to je vlastně místo, kde se kdysi dobýval písek.

Psi patří mezi nejoblíbenější zvířecí kamarády lidí. Ilustrační foto:
Poplatky za psy se město od města výrazně liší. Nejčastější rasou je voříšek

Rozbory v minulém týdnu ukázaly úbytek sinic – stále zvýšené však zůstávají hodnoty chlorofylu, upřesnila Marta Nováková z příbramského pracoviště krajské hygienické stanice. Jinými slovy: zlepšení (na pětistupňové škále vyjádřené přechodem od trojky ke dvojce) nemusí být patrné na první pohled. „Koupání není omezeno – a v případě možnosti je vhodné se osprchovat. Lze předpokládat, že vlivem teplého slunečného počasí se situace může opět změnit,“ konstatovala Nováková.

Rada hygieniků zní: vybírat očima
- Při koupání v přírodě se doporučuje věnovat zvýšenou pozornost kvalitě vody. V případě výrazného zeleného zabarvení, které se navíc projevuje při hladině, je pak lepší vždy se osprchovat.
- Pokud se na hladině koncentruje fytoplankton ve větší míře (tedy vytváří souvislý povlak – vodní květ), lidem se sníženou imunitou, případně alergikům a malým dětem či těhotným ženám se koupání nedoporučuje.
Zdroj: Marta Nováková, oddělení hygieny a komunální Krajské hygienické stanice Středočeského kraje – územní pracoviště Příbram