ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

Kladenská nemocnice uvedla, že s prokázanou nákazou Covid-19 má jednoho pacienta – přičemž dalších sedm čeká na výsledek testů. Dále jsou v kolínské nemocnici hospitalizováni čtyři pozitivní pacienti, u nichž má onemocnění průběh velmi mírný, či dokonce bezpříznakový.

Další krajské nemocnice hlásí aktuálně nulu. Včetně benešovské Nemocnice Rudolfa a Stefanie, která působí v regionu, kde v posledních dnech středočeští hygienici v souvislosti s koronavirem zaznamenávají nejvyšší nemocnost. Ta uvedla, že všichni pacienti nakažení koronavirem byli přeloženi do nemocnic v Praze. Konkrétně do Fakultní nemocnice Motol, Nemocnice Na Homolce, Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích či Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí.

Ochranná opatření před šířením koronaviru v městské hromadné dopravě. Ilustrační foto.
Možnost svézt se zadarmo skončí, raději však jeďte bez peněz

Zprávy o tom, že by se kdokoli ze zdravotníků nakazil přímo na pracovišti, tedy od svých pacientů, krajské nemocnice nemají. Onemocnění se však nevyhnula ani členům jejich týmů – nicméně jedná se jen o jednotlivce. Dva lékaři kolínské nemocnice se nakazili mimo své pracoviště, totéž platí o kontaktu lékařky z ORL oddělení benešovské nemocnice. V Kladně bylo onemocnění vyvolané koronavirem prokázáno u jednoho ze zaměstnanců, přičemž v jeho případě není jasné, kde se nakazil.

Vyšší jsou údaje o počtech personálu v karanténě – často i v souvislosti s kontakty v rámci rodiny – avšak ani v tomto případě se žádná z krajských nemocnic nedostala do situace, že by kvůli nedostatku lidí musela omezovat fungování některých oddělení nad rámec opatření přijatých v rámci příprav na možné zvládání přílivu většího počtu pacientů s koronavirem. Po šesti zaměstnancích mají v karanténě oblastní nemocnice v Kolíně a Příbrami, pěti pracovníků se týká karanténa v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi, čtyř v kladenské nemocnici – a třem již končí v Benešově.

Ilustrační foto.
Praktikům kraj slibuje koronavirové rychlotesty