Uspělo vždy po třech výrobcích ve čtyřech soutěžních kategoriích (s výjimkou masných výrobků přitom každou kategorii opanoval vždy jediný výrobce).

Vítěze mají jen čtyři kategorie

Podle už hodně letité tradice má Potravinářský výrobek Středočeského kraje celkem sedm kategorií – letos však tři z nich zůstaly neobsazené. Konkrétně Lahůdky a cukrářské výrobky, Alkoholické nápoje a víno (kromě piva) i Med a výrobky ze včelího medu. Helena Frintová z kanceláře hejtmanky v té souvislosti v úterý poukázala na těžkosti koronavirové doby, jimž navzdory se soutěž podařilo uspořádat. „Ve 14. ročníku bylo hodnoceno pouze 43 výrobků, což je zhruba o polovinu méně než v minulých letech. Oceněno bylo dvanáct produktů od šesti výrobců,“ shrnula výjimečnou situaci. Právě kvůli opatření proti šíření koronaviru se však stejně jako loni nemohlo uskutečnit vyhlášení výsledků v rámci populární výstavy Zemědělec v Lysé nad Labem, v minulosti spojované i s představením oceněných výrobků; včetně ochutnávek.

Ilustrační foto
Středočeši v číslech: žije se jim dobře, jenom o tom nevědí

Jako významnou podporu malých a středních výrobců potravin z regionu oceňuje soutěž krajská radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková (Piráti). „Pro výrobce je možnost umístit na svůj výrobek prestižní logo důležitá, a proto jsme ani kvůli covidu nechtěli přerušit tradici a tento ročník vynechat. Inspirovali jsme se současnou možností dělat leccos na dálku, a tak jsme namísto společného ochutnávání dodaných vzorků zvolili individuální způsob hodnocení,“ řekla Skopalíková.

Vybrat nejlepší byla fuška

Stejně jako v minulých ročnících posuzovali chuť, vůni, vzhled i složení soutěžících výrobků a funkčnost jejich obalů školení a zkušení degustátoři z krajské veterinární správy, krajské hygienické stanice, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Agrární komory ČR či Krajského informačního střediska Středočeského kraje. Nováčkem mezi hodnotiteli se stala hejtmanka Petra Pecková (STAN), jež úlohu poroty hodnotí jako krajně obtížnou. „Vybrat mezi tolika kvalitními výrobky ty nejlepší bylo velmi těžké,“ svěřila se. „Obdivuji všechny, kdo podnikají v potravinářství, děkuji jim za jejich práci – a také za odvahu přihlásit se do soutěže. Věřím, že středočeská značka kvality jim pomůže v propagaci jejich výrobků,“ konstatovala.

Podle nových zjištění vědců dokáže obyčejné nachlazení z těla vyhnat zákeřný koronavirus.
Zákeřný covid našel přemožitele: Z těla ho může vypudit obyčejné nachlazení

Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2020
- Mlýnské a pekárenské výrobky: Pane Dolní Bousov – pletenec s náplní (müsli, mák), špaldový řez s jogurtem, krušnohorský chléb
- Mléko a mléčné výrobky: Proteco Agro Ohaře – zakysaná smetena 20 % tuku, mléko plnotučné 3,5 % tuku, kefírové mléko 1 % tuku
- Masné výrobky: AGROFINANCE Hostín – uzený hřbet z divočáka; Řeznictví a uzenářství u Dolejších Davle – medová šunka z kýty; WIFCOM Jestřebice – staročeský cop
- Ostatní potravinářské výrobky a pivo: Pivovar Herold Březnice – světlý zámecký ležák 4,8 % alkoholu, Bastard - světlé silné pivo 6,1 % alkoholu, světlé silné pivo 5,8 % alkoholu

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje