Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis

Výběr z programu hned dvou akcí konaných v Kutné Hoře nabízí za krajskou turistickou centrálu Kateřina Kubíčková. Po celé prázdniny (tedy až do konce srpna) se koná 11. ročník festivalu Kutnohorské léto – a do soboty také běží dvacáté Mezinárodní bienále interpretační kytarové soutěže s mistrovskými kurzy Kytara Kutná Hora.

V rámci Kutnohorského léta lze v příštích dnech navštívit třeba pravidelnou drezérskou produkci v zooparku Ringelland Habrkovice, v sobotu večer vyrazit na noční prohlídku muzea čokolády spojenou s degustací či se v neděli od 20. hodiny nechat v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Gruntě okouzlit atmosférou chrámu osvětlovaného svíčkami umocněnou varhanním koncertem (přičemž nebude chybět ani komentovaná prohlídka). I pro další dny a týdny se chystají netradiční prohlídky památek a zajímavých objektů i rozmanitá zábavná vystoupení jak v Kutné Hoře, tak v jejím okolí. Obzvlášť Kubíčková upozorňuje na noční prohlídky sedlecké kostnice a chrámu svaté Barbory nebo netradiční prohlídku kláštera svaté Voršily spojenou s ochutnávkou vín.

Kytarové bienále potěší posluchače především večerními koncerty v prostorách GASK – Galerie Středočeského kraje. V tamějším refektáři také letošní jubilejní ročník v sobotu vyvrcholí slavnostním vyhlášením výsledků soutěže. Připraven je však i doprovodný program ve Spolkovém domě v Lierově ulici.

Zcela jiné zážitky nabídne během svátečních dnů v pátek a v sobotu hrad Točník, který hostí Rytířské slavnosti krále Václava IV. Kromě šermířů představí své umění i tanečnice, hudebníci, sokolníci – a chybět nebudou ani kati. „Připraveny jsou také aktivity pro malé účastníky v podobě dětských rytířských her. A dobrým jídlem a pitím se samozřejmě šetřit nebude,“ upozornila Kubíčková.

Potravou především pro oči se stane Skleněný jarmark, který v sobotu pořádá Centrum sklářského umění v sázavské huti František. Na sobotu vedle trhů se skleněnými dárky chystá například předvádění sklářských technik, dílničky, výstavu skla či hudební vystoupení. A velkým lákadlem se může stát Horká koule – tvorba na píšťale se sklářem.

Na neděli se pak v příbramských Březových Horách chystá Prokopská pouť pořádaná pod záštitou Hornického muzea Příbram, přičemž krojovaný průvod horníků a hutníků s mezinárodní účastí, polní mše a bohatý doprovodný program, se uskuteční již po třicáté. Alespoň pokud jde o novodobou historii; tradice sahá hodně hluboko do minulosti. Největší a nejslavnější českou hornickou pouť doprovázejí různá kulturní vystoupení, kostýmované průvody, scénky na nádvoří Ševčinského dolu připomínající výročí 440 let od povýšení Příbrami na královské horní město císařem Rudolfem II. (u čehož nebudou chybět ani šermíři), pouťové atrakce a staročeské trhy.

Rozhledna Máminka
Nově láká k výletům mapa středočeských rozhleden
Orlickou flotilu rozšířil parník přivezený z Německa.
Orlickou flotilu posílil nový parník dovezený z Německa