„V převážné většině, tak to pamatuji ze své mnohaleté praxe, tak lidé na Rakovnicku vyhlášku převážně dodržují, ale vždy se bohužel najde nějaký jedinec, který ji nedodržuje a vedou ho k tomu různé důvody. Ať už zlost na stát, sousedy. A pak dělá schválnosti tím, že do kamen nebo kotle hází takové nebezpečné věci, jako jsou pet lahve, hadry, kosti, peří, gumu," přiblížil Jaromír Olič.

Čtěte také: Ambiciózní plán: Švédsko má být do roku 2045 zcela bez emisí

Každý si jistě dovede představit, jaká spoušť se pak žene z takového komína a co všechno se v něm usazuje. Soused tak škodí sobě a lidem ve svém okolí: společně dýchají zdravotně závadný vzduch. A ve své krátkozrakosti si neuvědomuje, že si nepolepší ani finančně.

„Tito lidé zapomínají na zásadní věc. Že životnost kotle, kouřovodu i spalinové cesty je pak minimální. Když budete topit předepsaným palivem, černým a hnědým uhlím či dřevem, tak vám kotel může vydržet i desítky let. Ale u pet lahví, které jsou u někoho v oblibě, můžete kotel za dva roky vyměnit," vysvětlil Jaromír Olič.

'Ekologické bomby'

Jako kominík je pro, ať všichni topí jen patřičným palivem a pak nebude potřeba oznamovat jeden druhého, že topíme něčím, co do ohně nepatří. Sám Jaromír Olič se v rámci kontrol setkal s kuriózním případem při revizi komínu v jedné docela komfortní chatě u Berounky na Křivoklátsku.

„Ve sklepě, kde měl pán malý kotlík na vytápění, jsem uviděl tři nebo čtyři stovky vyskládaných pet lahví vyplněných černými pilinami. Byly smíchány s vyjetým olejem. Přiznal, že tímto materiálem topí a říká tomu ekologické bomby. A je prý spokojen, protože má topení zadarmo," popsal horor z Křivoklátska, v němž hrají hlavní roli karcinogenní látky v ovzduší.

Trpaslíci na zahradě

Z materiálu, který není k topení vhodný, se v komíně usazuje množství sazových a dehtových částic. Ty tam časem můžou chytit. „Při požáru vzniká v komíně teplota přes tisíc stupňů Celsia, což se dá přirovnat k vysoké peci. Komín takovou teplotu nemůže v žádném případě vydržet a pukne. To jsou další desetitisíce na opravu a problémy s hasiči, kteří dnes už mají právo si za neoprávněný výjezd naúčtovat peníze," připomněl Jaromír Olič.

„Moc mě mrzí, a věřím, že i mé kolegy, když vidím v nové novostavbě na zahradě mnohatisícové trpaslíky a další drahé prvky zahrad a nad tím vším se hanbou na střeše krčí chudáček komín, který by rád majiteli sloužil, ale pro svoji maličkost, špínu a nevhodné provedení vydává štiplavý a černý dým. A stačila by jen malá chvilka to vše napravit konzultací s oprávněným kominíkem nebo revizním technikem," připomněl Jaromír Olič.

Čtěte také: Senátor Burian: Kontroly kotlů mohou zhoršit sousedské vztahy