Nejdůležitějšími změnami je úprava dopravního značení na Karlově náměstí a v přilehlých ulicích včetně zákazu parkování. Kvůli stavbě pódií nebude možné parkovat na severní a západní straně náměstí již od úterních 20 hodin. Ve středu a ve čtvrtek bude povolen vjezd na Karlovo náměstí z Husovy ulice pouze pro pořadatele a zásobování. Je třeba dát pozor na změnu směru jízdy, jelikož výjezd bude možný pouze do Kutnohorské ulice.

Od pátku od 13 hodin až do neděle bude vjezd na Karlovo náměstí uzavřen úplně, tzn. Pražská i Husova ulice včetně vjezdu z Karlovy ulice. Pro rezidenty, jichž se týká uzavírka, je zajištěno náhradní parkování v areálu pivovaru.

V sobotu odpoledne od 13.45 hodin do 15.45 hodin bude uzavřen průjezd městem od Vodního světa Kolín do centra včetně křižovatky s Jaselskou ulicí. Městem bude procházet slavnostní průvod. Autobusové zastávky na uzavřeném úseku nebudou v provozu. Objízdná trasa povede ulicemi Polepská, Táboritská, Žižkova, U Nemocnice a Benešova.

Dětský den na fotbalovém hřišti v Polepech.
FOTO: Dětský den v Polepech přilákal stovky dětí. Na bubliny či zorbingové koule

Uzavírka se dotkne autobusových linek číslo 421, 424, 487, 681, 705 a 706 a linek městské hromadné dopravy 235001, 235501, 235002, 235502, 235010, 235510, 235030 a 235530. Zastávky Kolín - poliklinika, banka, Družstevní dům, Bezovka a zastávky v Masarykově ulici budou po dobu uzavírky zrušeny.

Nedělní monstrkoncert

Po dvouleté pauze letos opět známý festival (už 57. ročník) přinese pestrý a nabitý program. Hlavním bodem programu je nedělní monstrkoncert letos rozdělený do bloků. O první část se postarají orchestry ze Šternberku, Krnova, Hranic a Ostravy, o druhý pak Městská hudba Františka Kmocha Kolín a dechové orchestry z Jeseníku, Vimperku a Holic. Ve třetí části si pak všichni společně zavzpomínají na Františka Kmocha v jeho nejslavnějších melodiích, včetně té nejznámější, Kolíne, Kolíne. Sólistou letošního monstrkoncertu bude zpěvák Michal Bragagnolo z uskupení 4 Tenoři.

Do programu festivalu se pravidelně zapojují i zahraniční hosté. Na pátečním večerním koncertě na Karlově náměstí své 85. narozeniny oslaví norský dechový orchestr Hetlevik Musikklag. Sobotní polední čas pak bude patřit polskému orchestru OrkiestraDęta Gminy Dopiewo.

Hrát se ale nebude jen na modrém a bílém pódiu na Karlově náměstí, ale i na dalších festivalových scénách. Jeden z večerů tradičně nabídne Nocturno v chrámu sv. Bartoloměje. Ten sice prochází rekonstrukcí, ale návštěvníkům to nezabrání, aby si užili nejslavnější operní árie barokní hudby z opery Rinaldo od skladatele Georga Friedricha Händela v podání studentského dechového orchestru Harmonie Šternberk.

Kolínské sportovní dny v pondělí 6. června 2022.
OBRAZEM: Žáci Kolínska poměřují své síly ve sportu. Chybět nemohou ani rozhodčí

Komornější část festivalu se odehraje v synagoze, jež bude v sobotu večer hostit koncert dvou akordeonových souborů z Kolína a Kutné Hory, árie z oper Rusalka a Hubička zazpívají Uršula Heřmánková a Jiří Vaníček. Vystoupí tu i pražská kapela Jidiš nebo Neplecha plech kvintet. Hrát se bude i v evangelickém kostele, tady si páteční večer rezervovala jedna z nejzábavnějších dechovek Lovesong orchestra. Chybět opět nebude Kolínský Big Band, jehož speciálním hostem bude Jitka Čvančarová.

Program myslí i na nedechovkové fanoušky

Součástí Kmochova Kolína jsou i nedechovkové koncerty. V pátek večer se o zábavu postarají Tata Bojs, divácky lákavé bude určitě sobotní večerní vystoupení Heleny Vondráčkové.

Festival nabízí i bohatý doprovodný program. Tím je třeba čtvrteční procházka městem se starostou Michaelem Kašparem, Otevřená ulice na Kmochově ostrově, výstavy v muzeích, otevřené památky Vodárna a Práchovna nebo možnost odpočinout si v oáze klidu na Bartolomějském návrší.