Pavla Joachimsthálová a Petr Rynda, kteří byli před dvěma lety zvolení za Nezávislé, již volby vyhráli a získali čtyři mandáty, odstoupili postupně v průběhu minulého měsíce. Přímo na zasedání zastupitelstva, které se konalo 29. září, pak veřejně rezignovali Pavel Michalíček a Hana Slámová, zvolení za hnutí Tradice venkova.

V čele vesnice tak zůstali pouze starostka Iveta Fišerová s místostarostou Martinem Kurcem (oba Nezávislí) a zastupitel Jiří Král (Za lepší život ve Klích). Tato skutečnost by pro kelské zastupitelstvo sama o sobě ještě nemusela být likvidační, pokud by na uvolněné pozice usedli náhradníci. Všichni tři z Nezávislých i sedm z hnutí Tradice venkova se však této možnosti vzdali.

Vzhledem k tomu, že počet členů zastupitelstva klesl pod pět, čekají místní nové volby. „Prostřednictvím Středočeského kraje jsme požádali ministerstvo vnitra o vyhlášení předčasných voleb," potvrdila Iveta Fišerová s tím, že obvykle to trvá čtyři až šest měsíců. „Nebudou dříve než v únoru, spíš to vidím až na duben," doplnila.

Nesouhlas s vedením obce

Tři ze čtyř zastupitelů, kteří se svých postů vzdali, k tomuto rozhodnutí dospěli, protože podle vlastních slov dlouhodobě nesouhlasí se současným vedením obce. Týká se to i Petra Ryndy, kterého mohli voliči najít na stejné kandidátce jako současnou starostku.

„Zpočátku jsem byl přesvědčený, že se připojuji k týmu nadšených lidí, kteří 




chtějí pro naši obec něco udělat. Bohužel jsem postupem času dospěl k opačnému názoru," zdůvodnil svou rezignaci v oficiálním prohlášení a zdůraznil, že nejvíc se mu nelíbí, jakým způsobem obec zachází s financemi.

Podobné stanovisko zaujímá i lídr kandidátky hnutí Tradice venkova Pavel Michalíček. Ve svém prohlášení, které si připravil na poslední zasedání zastupitelstva, uvedl, že nepodporuje mnohá rozhodnutí a projekty vedení obce.

Neprůkazné financování

„Především nesouhlasím se způsobem hospodaření. Práce v tomto zastupitelstvu je pro mě zklamáním. Vršení chyb a neprůkazného financování nabírá na rychlosti. Do poslední chvíle jsem se snažil ovlivnit správný směr a minimalizovat případné škody, ale při současném složení zastupitelstva to není možné," vysvětlil.

Nebál se být konkrétní a jako příklad projektů, které se mu nelíbí, jmenoval plánované vybudování nové, moderní mateřské školy, úpravu hřbitova, absenci výběrových řízení na některé projekty nebo hrozbu nebezpečí dlouhodobého sucha na jedné a nulové řešení ochrany před povodněmi na druhé straně.

Hana Slámová pak ke své rezignaci řekla, že o tomto kroku uvažovala už před rokem. „Konečné rozhodnutí padlo v souvislosti s úpravami místního hřbitova, které považuji za zbytečné a neuctivé," připomněla.

Rezignace nepřekvapila

S výše uvedenými důvody odstoupivších zastupitelů starostka Kel Iveta Fišerová nesouhlasí, přestože v případě opozičních kolegů ji jejich rezignace nepřekvapila. „Mrzí mě způsob, jakým to provedli, stejně jako skutečnost, že jako důvody své rezignace uvedli nepravdivé informace. To mi přijde nezodpovědné a neférové," poznamenala.

„Obec hospodaří s přebytkem, přestože předčasně splatila třímilionový úvěr a investovala mimo jiné osm milionů korun do nákupu pozemků na občanskou vybavenost. Neexistuje žádná investice, kterou by zastupitelstvo neschválilo. Na účtech obce je přes čtyřiadvacet milionů korun," upřesnila.

Zároveň si uvědomuje, že současný stav, kdy obec kvůli nedostačujícímu počtu zastupitelů nemůže v mnoha věcech rozhodovat a realizovat projekty, je zčásti i její chybou. „Byla jsem přesvědčená, že naše kandidátka je sestavená z kvalitních lidí, kteří jsou připravení pracovat pro obec s veškerou zodpovědností. Bohužel se ukázalo, že tomu tak není," narážela na skutečnost, že žádný ze tří náhradníků Nezávislých nechtěl usednout do zastupitelského křesla. Přitom pokud by se tak stalo, zastupitelstvo by mělo pět členů a mohlo by pokračovat v načaté práci.

Paralyzované projekty

„Na druhou stranu opozice měla sedm náhradníků - a všichni rezignovali. Je to obrovská škoda, protože máme na stole spoustu rozjetých projektů, které budeme muset odložit nebo zmrazit. Paralyzuje nás to," připomněla a odkázala na plánované úsekové měření rychlosti v obci ve spolupráci s Mělníkem a na podání žádosti o dotaci na zbudování chodníků podél frekventované silnice první třídy číslo 9.

I z tohoto důvodu chce Iveta Fišerová v předčasných volbách znovu kandidovat, aby - pokud jí to voliči umožní a dají jí mandát - mohla dokončit, co před dvěma lety začala.

„Doufám, že kandidovat budou ti, kteří budou ochotní pro obec pracovat, budou schopní vyhodnotit, co je to zdravé investování a budou se věnovat veřejnému zájmu. A věřím, že právě je místní lidé zvolí, aby obcí nehýbalo politické hašteření, osobní zájmy a ambice. To by mě zklamalo," uzavřela.

Čtěte také: ANO zvažuje vnitrostranické referendum k volbě prezidenta