Vlak by podle ní obsluhoval střed města, ale i centra kladenských sídlišť Kročehlavy, Sítná a Rozdělov. 

„Stávající projekt nepracoval v Kladně s jinou variantou než se zdvojkolejněním současné trati, drobnými přeložkami a stávajícími zastávkami v Kladně, které ani svou polohou a počtem absolutně nekorespondují s požadavky cestujících na jednoduchou a rychlou dostupnost dopravy. Navrhované zdvojkolejnění trati navíc zásadně odmítají rezidenti, kteří v její blízkosti žijí,," řekl kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno).

Město Kladno proto nabízí alternativní řešení nové trati, která by zrychlila a zefektivnila obsluhu největšího středočeského města. Zároveň navrhuje bezodkladné zahájení opravy stávající železnice a nasazení kvalitních vlakových souprav, čímž by se cestujícím výrazně zkrátila a zpříjemnila cesta již v příštích dvou až tří letech.

Nadčasový projekt

Podle kladenského primátora je potřeba vytvořit nadčasový projekt zohledňující konkrétní potřeby obyvatel. Město proto nechalo zpracovat odbornou studii, z níž vzešly námitky k prosazované staré variantě, která je poplatná minimalistickému přístupu v polovině poslední dekády minulého století.

„Pokud nepřivedeme vlak k lidem, získáme sice za dvaadvacet miliard elektrifikovanou trať, ale cestující to nijak nepřiměje vlak použít. Než dojedou z našeho největšího sídliště na vlakovou zastávku a pokud připočtu dobu parkování a čekání na spoj, tak za stejný čas budou autem na kraji Prahy. V dosud navrhovaném projektu absolutně postrádám reflexi potřeb města, jehož obyvatelé budou největší skupinou uživatelů nové železnice," uvedl Milan Volf.

Za 31 minut v Praze

„Ministerstvu dopravy a Českým drahám jsme navrhli okamžité zahájení rekonstrukce části stávající železniční trati. V kombinaci s nasazením moderních a výkonnějších vlaků by cesta do Prahy trvala za ideálních podmínek 31 minut. Přitom rychlodráha avizuje, že bude po drahých úpravách jezdit za 29 minut. Cena rekonstrukce se navíc pohybuje mezi dvěma až třemi miliardami korun, což je pouhá desetina ceny oproti prosazované nákladné elektrifikaci," podotkl kladenský primátor.

Taková rekonstrukce by prý zároveň poskytla dostatek času na realizaci městem navrhovaného alternativního tunelového řešení rychlodráhy. Rekonstruovaná stávající trať by pak v budoucnu nezůstala nevyužita. Posloužila by pro spojení Kladna s jihozápadní částí Prahy, pro napojení obcí mezi Kladnem a Hostivicemi, také pro nákladní dopravu.

Výrazné zefektivnění

Studii nyní město zaslalo ministerstvu dopravy a věří, že s ohledem na jeho nedávné rozhodnutí prověřit nové podzemní trasy na území Prahy 6 se nabízí možnost společného posouzení s kladenským návrhem. Pro zahloubení dráhy v Praze i Kladně by se využil stejný razicí stroj, čímž by se dosáhlo výrazného zefektivnění.

„Už loni jsem ministrovi dopravy sdělil nesouhlas občanů se zdvojkolejněním trati a oslovil ho s návrhem tunelového řešení. Proto velmi dobře chápu požadavek Prahy 6. Slyšíme-li, že projekt má být dokončen až v roce 2024, jistě existuje časový prostor nefunkční řešení vedení trati Kladnem přepracovat a důkladně prověřit navržené alternativní řešení," dodal kladenský primátor.

Čtěte také: Sobotka: Trať na pražské letiště bude dokončena do roku 2024